Отговорите на твоите въпроси за бременността и раждането

Кога се предизвиква раждане?, Опасна ли е раничката на шийката на матката за бременността?, Как да се справим с бременността, когато имаме и гастрит? – отговорите на тези и още въпроси, може да откриете тук, благодарение на сп. „Моето дете”!

Предизвикване на раждане

Колко време се изчаква след термина, преди да се мине към предизвикване на раждане? Има ли някакви стриктни срокове, или всеки случай е различен?

Най-благоприятно е раждането да се случи между 39-а 41-ва гестационна седмица. Ако закъснението след термина е 2-3 дни, не се притеснявай. Задължително обаче посети гинеколога си, за да те прегледа. Колкото повече подминаваш определената дата (седмица, 10 дни…), рис­ковете за нероденото дете се увеличават. Приема се, че съществува опасност за здравето на бебетата, родени след 42-ра седмица, затова с помощта на медикаменти се въз­бужда родилен процес чрез т. нар. индукция. Индукцията се прави след медицинско заключение за със­тоянието на плода и майката на базата на ехографско изследване и проследяване на тоновете на бебето, зрелостта на плацентата и количеството околоплодни води. Понякога вътрематочната среда започва да се влошава. Стареещата плацента не доставя съответното количество хранителни компоненти и кислород, а околоплодната течност нама­лява. В тези условия развитието на плода се затруднява и раждането трябва да се предизвика медикаментозно. За да се индуцира раждане, бъдещата майка задължително трябва да постъпи в родилен дом. Индукцията се извършва, след като се направят нужните изследвания и се изберат най-подходящият медикамент или лекарствена комбинация. При този метод околоплодния мехур се отваря, което е абсолютно безболезнена манипу­лация за раждащата. За подготовка на маточната шийка и матката за раждането се използват медикаменти под формата на гел, свещички или вагинални таблетки. Под тяхното действие родилната дейност може да започне след определено време.

При около 17% от жените (т. е. при всяка 6-а жена) бременността завършва чрез индукция на раждането.

 

Разлики между първо и второ раждане

След два месеца очаквам второто си дете. По какво се различава второто и всяко поредно раждане от първото?

По принцип, ако няма усложнения, второто раждане би трябвало да протече по-бързо от първото. Разкритието на шийката на матка­та отнема по-малко време. Подготвителните контракции са по-кратки, а може и изобщо да не ги усетиш и да бъдеш изненадана от ро­дилните напъни, които трябва да са ти позна­ти. Организмът на жената, която вече е раж­дала, е подготвен за този момент и по тази причина всяко следващо раждане преминава по-бързо и с по-малко усилия и болки. Ако при първото раждане разкритието и контракциите може да отнемат до около два­надесет часа, то при всяко следващо този пе­риод се скъсява до около шест, дори два часа понякога..

Дори при предишното раждане да си имала усложнения, няма никаква гаранция, че те ще се повторят при второто.

 

Раничка на шийката на матката

Откриха ми раничка на шийката на матката малко преди да заб­ременея. Сега съм в 9 г. с. Трябва ли да се лекувам и опасно ли е за бременността?

Много често диагностицираните ранички на шийката на матката пред­ставляват нормално състояние. При преглед се установява по-голям или по-малък зачервен участък на маточ­ната шийка. Той се дължи на това, че при жените между юношеството и менопаузата под влияние на високото ниво на половите хормони лигавица­та, която покрива вътрешната част на шийката на матката, достига малко извън нея. Раничките през бремен­ността при нормална цитонамазка не трябва да се лекуват, нито пък пред­ставляват проблем при раждането, или заплаха за плода. Напълно веро­ятно е без никаква лекарска намеса „тънката“ лигавица, излязла няколко милиметра извън маточната шийка през време на бременността, да пре­търпи промени след раждането и при по-късен преглед т. нар. раничка да е вече изчезнала.

 

Белегът след секцио

Предстои ми раждане със секцио и много се притесня­вам от белега, който ще ми остане. Колко голям е раз­резът при тази операция и след колко време става не­забележим?

Разрезът при тази операция обикновено е хоризонтален с дължина около 10-12 см точно при линията на окосмяване. В много редки случаи се налага вертикален разрез – най-вече при спешни случаи. Няма рязане на мускули, което намалява трав­мите от операцията до минимум. След като коремът е отворен, се стига до матката и тя се отваря също с напречен разрез, който се прави на определено място. Кон­ците в повечето случаи се резор­бират. Дали ще остане плътен белег и колко бързо ще изсветлее, зависи от типа кожа. Има специални кремове и гелове, ко­ито помагат за възстановяването и заличаването на следите от операцията.

Вижте още и отговорите на 7 въпроса за цезаровото сечение

 

Гастрит и бременност

Страдам от гастрит и сега съм бременна 6 10 г. с. Какви лекарства мога да си позволя да взимам и може ли това за­боляване да се изостри през 9-те месеца?

През бременността дори жените, които не са имали до този момент оплаквания от стомаха, могат да получат такива. Това е свързано с функционално обусловени проме­ни в стомашната лигавица, без да е налице органично заболяване. С напредването на бременността, поради нарастването на корема и избутването на диафрагмата нагоре, много жени получават гастритни оплаквания: повишена киселинност, парене в областта на стомаха, оригване, гадене и повръщане. Бременни­те, които и по-рано са имали по­добни състояния и са с диагноза гастрит, нищо чудно да изпитват по-голям дискомфорт, още повече че сега не могат да приемат мно­го от предписваните препарати. По-сериозното лечение трябва да бъде отложено за след раждането и кърменето, особено ако е ус­тановено наличие на бактерията хеликобактер пилори, която се отстранява само с антибиотици.

Всяка втора бременна има гастритоподобни оплаквания в първия триместър на бременността си.

За да се намалят оплакванията особено в първия триместьр, е важно:  

  • да прилагаш хранителен ре­жим, който да изключва дразнещи храни (пържено, много солено или пикантно), мазнини, алкохол, кафе и да се спре тютюнопушенето.
  • да преминеш на пет-или шест- кратно бавно хранене, за да се смила добре храната и да не се натоварва стомахът.
  • преди да си легнеш вечер, нека минат поне три часа след хране­не, а възглавницата е добре да е по-висока.
  • има препарати, които могат да се приемат и през бременност­та, като например Шуслерови соли. Консултирай се със специ­алист кои са те.

 

Коремът ми не личи

Бременна съм в 28 г. с., но коремът ми все още е почти незабележим. Това нормално ли е?

Няма определен размер за корем в различни­те периоди на бременността. Ако си била пре­комерно слаба и се храниш рационално през 9-те месеца, нищо чудно да ти проличи, че си бременна, едва в шестия месец.

При всички положения размерът на корема е показател за развитието на бебето и акушер­ката ще го измерва при всяка консултация (поне веднъж месечно). Ако е по-малък от очакваното за съответната гестационна сед­мица, най-вероятно бебето ще бъде измерено при ултразвуков преглед, за да станат ясни размерите му. Тогава ще се установи и коли­чеството на околоплодните води, които също влияят на големината на корема. При някак­ви съмнения за отклонения в развитието на бебето ще ти бъдат направени допълнителни изследвания, които да помогнат за изясняване на причините.

Големината на корема при бременните зависи много от височината на майката и други анатомични особености (широчина на таза), които имат значение за разположението на бебето. При по-дребните жени коремът бър­зо изпъква напред и бременността си личи по-рано.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар