След раздялата: наръчник за оцеляване

Ако прясно си скъсала, а около теб щастливи двойки си гукат влюбено, светът сигурно ти се вижда ужасно несправедлив… Но не унивай! Предлагаме ти полезна „пътна карта”, която ще ти помогне да прекосиш успешно джунглата на емоциите и да ремонтираш сърцето си.

1-2 седмици след скъсването фаза „ОТРИЧАНЕ“

РАЗПОЗНАЙ СИМПТОМИТЕ Той ти е заявил, че между вас е свършено. Написал ти го е и в имейл, и в 10-20 есемеса, и сигурно би го декларирал с димни сигнали, ако знаеше как. Ти обаче все още си убедена, че това е само временно или пък просто го е прихванало нещо. „Някои жени продължават да живеят нормално, все едно нищо не се е случило. Не казват на никого, защото самите те отказват да го повярват“, казва д-р Гейл Брюър, психолог. Други пък развиват тежко собственическо чувство и засипват мъжа с обаждания, дори се появяват в дома му посред нощ..

НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ… се изкушиш да му пратиш цял куп отчаяни и мелодраматични есемеси.

НАЙ-ВЕРОЯТНО НЯМА… да спреш маниакално да следиш фейсбук статуса му.

ТВОЯТ ИДОЛ Сиена Милър – След като Джуд Лоу й изневери с бавачката на децата си през 2005 г., Сиена скочи на самолета за Малдивите и се отдаде на масажи и коктейлни партита.

КАКВО КАЗВАТ ЕКСПЕРТИТЕ? „Най-умното нещо е наистина да смениш обстановката и да си отделиш време за релакс – казва Кари Сътън, автор на After The Break Up: A Girl’s Guide. – Малдивите може да не са ти по джоба, но един уикенд на вилата на приятел или на село при роднини ще свърши също толкова добра работа.“ Преди да идеш обаче, остави телефона си при най-добрата си приятелка на отговорно пазене. Да, сериозно говорим. Това устройство не бива да попада в ръцете ти.

И В НИКАКЪВ СЛУЧАИ НЕДЕЙ… Да се свързваш с бившия си по никакъв начин. „Да прекъс­неш връзка с този човек, ще излекува сърцето ти по-добре от всичко друго“, категорична е психоложката д-р Сюзан Елиът. Изтрий номера му и го премахни от фейсбук. Ако не го сториш, само ще се измъчваш при всяко обновяване. Представи си, че го видиш на снимка с друга жена… Натисни бутон „Самосъхранение!“ и не си го причинявай!

 

2 седмици – 1 месец след скъсването фаза „КАКАВИДА”  

РАЗПОЗНАЙ СИМПТОМИТЕ…  „Приятелите ти се опитват да те прикоткат да се повеселиш с тях, но всичко, което ти искаш, е да се прибереш след работа и да заровиш лице във възглавницата“, казва д-р Елиът. Не си сама – по-малко от 10% от всички раздели са по взаимно съгласие и психолозите са единодушни, че е по-добре да скърбиш, отколкото да не даваш израз на наранените си чувства.

НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ… позанемариш личната си хигиена. Ура за сухия шампоан!

НАЙ-ВЕРОЯТНО НЯМА… да се чувстваш мотивирана за какъвто и да е спорт. Чао, фитнес! Сбогом, часове по йога!

ТВОЯТ ИДОЛ Кайли Миноуг – Певицата скъса с Оливие Мартинес през 2007 г., точно след като се възстанови от рак на гърдата. Но само дни след раздялата тя се появи на бляскаво светско събитие, обсипана с диаманти!

КАКВО КАЗВАТ ЕКСПЕРТИТЕ? „Да, трябва да преболедуваш раздялата, но също така трябва и да започнеш новия си самостоятелен живот! – казва д-р Елиът. – Ако ти се ще да си стоиш вкъщи и да слушаш тъжни песни, направи го! Така ще излееш мъката си.“ Но е време да си спомниш и за всички хубави неща в живота си, затова направи като Кайли – определи си вечер, в която ще се премениш и ще посетиш някое елегантно събитие. Повтаряй упражнението всяка седмица, докато нощите навън в приятна компания станат повече от нощите, споделени само с пакетче носни кърпички.

И В НИКАКЪВ СЛУЧАИ НЕДЕЙ… да се изолираш за твърде дълго. „Ако се вторачиш в мъката си, можеш да се докараш до депресия – предупреждава Сътън. – Ако усещаш, че негативните мисли обсебват голяма част от деня ти и ти пречат да функционираш нормално, потърси помощ. Няма нищо лошо в това да посетиш психотерапевт.“

6 седмици след раздялата

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар