Перфектният ден за вашият мозък, за да е по-дълго във форма!

Тези почасови указания ще ви помогнат да запазите острия си ум и добрата си памет, независимо от възрастта. Всички знаем какво трябва да правим, за да са телата ни здрави и гъвкави. Но как да се грижите по-добре за мозъка си, така че той да работи на пълни обороти както днес, така и утре? Трябва да знаете, че това, което правите или не правите сега, може да промени всичко и да ви по­могне да запазите мозъка си във възможно най-добра форма. Следвайте тези стъпки за лесно ободрява­не и настройване.

06: 00 Събудете се и помиришете кафето

Според откритията на факултета по медицина на Университета Киорин в Япония една от най-стимулиращите миризми за мозъка е тази на кафето. Така че дори “ да не планирате да го пиете, сварете си малко кафе и го по­миришете. А още по-добре ще е, ако изпиете една чаша. Едно френско проучване показва, че за жените над 65-годишна възраст, които пият повече от три 100-милилитрови чаши кафе на ден, има 33% по-малка вероятност да изпитват затруднения със словесното изразяване от тези, които пият само по една чаша.

07: 00 Насладете се на добра закуска

Богата на полезни за мозъка храни, например боровинки с корнфлейкс или нискомаслено кисело мляко. Антиоксидантните свойства на боровинките са страхотни, те също така увеличават притока на кръв към мозъка, което пък от своя страна подобрява невронните ви функции.

08: 00 Докато закусвате играйте някоя игра

Засечете си времето, за което решавате кръстословица или Судоку, докато хапвате яйцата си с бекон. Това е великолепен начин да повишите вниманието си и скоростта на анализиране и да се настроите на позитивна интелектуална вълна.

09: 00 Изключете навигационната система в колата си

Това модерно изобретение всъщност ви пречи да използ­вате частите от мозъка си, свързани с пространствената навигация, както и хипокампуса, който контролира паметта и ориентацията. Стимулирането на мозъка ви достига Връхната си точка в 9:00 сутринта, затова оставе­те навигационната система за когато наистина се изгубите.

10: 00 Размърдайте се

Във фитнеса се съсредоточете върху кардио упражненията, : които ще увеличат обема на хипокампуса ви. Ако не можете да отидете на фитнес, тогава паркирайте на половин километър от офиса си. Защо? Защото един от най-сигурните начини да се движите достатъчно, за да запази­те здравето на мозъка си, е да вървите поне по един километър всеки ден.

11: 00 Осветете стаята си

Уверете се, че осветлението ви е съставено от крушки с пълен спектър, за да стимулирате Вниманието си и да подобрите паметта и настроението си. Експертите твърдят, че този вид светлина всъщност наподобява тази, към която хората са били привикнали преди електрическото осветление.

12: 00 Идете на контролен преглед на ушите и очите си

Когато станете на 45, е вре­ме да започнете редовно да проверявате и зрението, и слуха си – правете го веднъж годишно, за да сте сигурни, че входящата информация към мозъка е оптимално добра.

13: 00 Направете си хрупкав обяд

Морковите, целината и зелените чушки са едни от най-добрите източници на лутеолин, който може да намали риска от полу­чаване на деменция. Също така гответе по-често със зехтин или пийте чай от мента или лайка, които съдържат лутеолин.

14:00Време за следобедна дрямка

Докато всички сме чували за ползите от 30-минутната следобедна дрямка, Матю Уолкър, доктор по медицина наскоро публикува своето изследване, по време на което участниците дремвали за около час и половина, за да тестват една по-радикална стратегия за спане, наречена двуфазна сънна програма. Хората, които спели по-дълго, увеличили способността си да запомнят и учат, което според д-р Уолтър се дължи на факта, че по време на 2- рата фаза сън без БОД (бързи очни движения) мозъкът се отървава от краткотрай­ните спомени и така оставя повече място за нови и свежи познания.

15:00 Сърфирайте из интернет

Колкото повече опит имат хората в търсенето на ин­формация в интернет, толкова повече части В мозъка им работят, твърди Гари Смол от Центъра за дълголетие към Университета В Кали­форния, Лос Анджелис. Така че спокойно сърфирайте из Гугъл, както и с други търсачки на информация.

16:00 Откажете пушенето веднъж завинаги

Френски учени от Национал­ния институт по здравеопаз­ване и медицински изследва­ния наскоро доказаха, че за мъжете и жените на средна възраст, които пушат, рис­кът от загуба на паметта и спад в мисловните способно­сти е почти двойно по-голям.

17:00 Прибирайте се вкъщи по различен маршрут

Да не попадате В клопката на рутината е ключово за здравето на мозъка Ви. Малки­те промени В рутинните Ви процедури тренират ума Ви. Така че довечера на Вечеря се уверете, че не седите на оби­чайното си място на масата.

18:00 Пригответе Вечеря, Богата на Омега-3

Увеличеният прием на Омега- 3 мастни киселини, които се съдържат в сьомгата, рибата тон, сардините и херингата подобрява мисловните процеси

19:00 Яжте с приятелите и семейството си

Едни от факторите, които най-много предпазват мозъка в по-късните стадии на жи­вота, са социалните взаимо­отношения, показа проучване от 2008 г. „Активният начин на живот може да намали ге­нетичния риск от деменция“, коментира главният автор на американското проучване Мишел Карлсон.

20:00 Оставете дистанционното настрана

Излиза, че всеки час, прека­ран в гледане на телевизия, когато сте на възраст между 40 и 59, увеличава риска да раз­виете деменция с 1.3%. Всеки час, прекаран, извършвайки вид интелектуална дейност, намалява риска от Алцхаймер с 16%, докато час общуване води до 18% спад в риска.

21:00 Кажете го на испански

Хората, говорещи два езика, са по-добри в правенето на няколко неща едновременно, твърди Джудит Крол, дирек­тор на Центъра по езикова наука в Държавния универ­ситет в Пенсилвания. Може да постигнете същия ефект, като научите някоя нова пе­сен на инструмент, на който вече можете да свирите.

22:00 Възбуждайте се възможно най-често

Сексът не само кара мозъка да работи, но при опитните мишки в лабораториите също така спомага за произвежда­нето на чисто нови мозъчни неврони. Когато въпросните мишки правели секс повече от веднъж – и то 14 дни подредте не само извлекли ползва от този изграждащ мозъка ефект, но били и по-спокойни.

23:00 Изключете светлините, преди да заспите

Количеството и качеството светлина, на което сте изло­жени точно преди да си легне­те, оказват влияние на това, колко добре спите, фриска Ян-Го, директор на Центъра за нарушения на съня към Универ­ситета в Калифорния, наскоро заяви, че екраните с фоново осветление – като тези на лаптопите, iPad-ume и др. – ви бомбардират със стимулира- | щата синя светлина точно когато искате мозъкът Ви да се успокои.

И на следващия ден, започнете всичко от начало!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар