Как да се научите да успявате във всичко?

„Жалко, че денонощието е само 24 часа“, казваме често. Спомнете си, че още в училище времето все не ви е стигало. После следването, почасовата работа още повече са ви убедили в това. А сега – работа и отново задачи, задачи – краят им не се вижда.

Има хора, на които им харесва да работят във вечен цайтнот: бесният работен ритъм им помага по-добре да се съсре­доточат. Ако сте от тях, то тогава не е необходимо да се променяте. Но ако ден след ден ставате все по-раздразнителни, ако отлагате непре­къснато задачите, които трябва да ре­шите, това означава, че сте престанали да изпитвате удоволствие от работата си. Ето защо ви е нужна промяна.

Първа стъпка Поставете си цел

Представете си образа на идеалния служител. Искате да сте такъв? Тогава помислете до най-малки подробности как да го постигнете. На лист хартия разчертайте три колони, в първата опишете точно каква е вашата работа, във вто­рата – какво ви пречи да бъдете по-продуктивни, а в третата – какъв прекра­сен служител ще станете в най-скоро време.

Втора стъпка Ограничете „убийците“ на време

В офис средите отдавна е известно понятието timekiller – „убийци“ на времето. Всеки човек има своите timekiller – едни обичат да споделят личните си преживявания и проблеми с колегите си, други често отскачат за кафе, трети по няколко пъти на ден влизат във фейсбук или водят дълги телефонни разговори с приятели.

За да ви стига времето, си направе­те списък на всички онези неща, които пречат на работата ви и си набележете мерки как да се справите с тях.

Например, убедете се сами, че е по-добре да влизате вечер във фейс­бук, когато ще са се натрупали пове­че новини, че личните разговори с колегите са по-приятни по време на почивките или сутрин.

Трета стъпка Създайте си правила

Планирайте. Водете си бележки, ако искате да държите времето си под контрол. Отбелязвайте си всичко, което искате да свършите през деня. Това се отнася не само за служеб­ните, но и за личните ви задачи, например: да прегледам отчетите, да позвъня на Иван от маркетинга, да си запиша час за лекар, да отговоря

служебните имейли, да взема дрехите от химическото и т.н. Раз­бира се, подреждайте задачите си по приоритет. На първо място поставе­те най-неприятните. Справите ли се с тях, ще се почувствате облекчени, когатд пристъпите към по-леките, които несъмнено ще се окажат и по- интересни.

Следете за изпълнението на за­дачите си. За да разберете къде ви се губи времето, не е достатъчно само да си записвате задачите, но и да следите за тяхното изпълнение. Отбелязвайте си точно колко време ви е отнело решаването на всяка задача, колко време сте отделили за пиене на кафе, обяд, разговори с колеги, отговори на имейли,срещи със сътрудници и т. н. Така ще можете да проследите къде са се загубили онези минути за важния телефонен разговор от списъка ви, който така и не сте провели до края на деня.

Научете се да казвате „не“. Не позволявайте да ви натоварват с допълнителна работа, която може да свърши друг, по-малко натоварен колега. Умният ръководител ще оцени твърдостта на подчинения си, който не позволява да го откъснат от важните му задачи.

Почивайте пълноценно. Психолозите съветват, че почивката трябва да бъде на 100%. Дори през работния ден намерете време напълно да се отпуснете и да не мислите за текущите си задачи. Според учените нашето съзнание е способно да реши само една задача, а подсъзнанието – безкрайно много.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар