Подгответе детето за неговата сценична изява

Всеки родител с нетърпение чака да види детето си на сцената в детската градина или в училище. Но очакванията често не се оправдават. Какви са причините и как да избягваме стреса от детските празнични представления?

Има деца, за които праз­ненствата са великолепно място за лич­на изява. Другата крайност са тези, които изобщо не желаят да влязат в ролята на актьори и певци… Ако детето ви изненада с непра­вилно изговаряне на думите по време на празника, при положение че иначе гово­ри съвършено, може би то просто не обича да бъде пред публика, но никой не го е попитал. Затова децата прибягват към хитрости: изпълняват номера си лошо, за да не ги закачат повече. Други пък винаги се оказват със стомашни болки час преди празника. Не, те не се преструват – наистина може да ги заболи, защото са притеснени, че няма да се справят добре. Замислете се – и вие, и учителите: не изисквате ли твърде много от детето? Може би това не е за него…

Вашата помощ

  • Дали първите изяви на де­тето ще са удачни до голяма степен зависи от вашето от­ношение към това събитие, от умението и готовността ви да помогнете. Отнасяйте се спокойно и позитивно. Не прека­лявайте с акцента върху отговорността за празни­ка – говорете си за при­ятните страни: как ще е украсена залата, какъв ще бъде костюмът му. Обяс­нете своето присъствие на празника така: вие не отивате, за да чуете как ще си каже стихчето, а прос­то защото много обичате празниците.
  • Не променяйте ежеднев­ните навици. Не прека­лявайте с репетициите за сметка на обичайните разходки навън. Не обявя­вайте на цялата рода колко важно събитие предстои. Децата често реагират на събитията, като „ловят“ емоциите на родителите си.
  • Поощрението е прекра­сен стимул за детето. Няма нищо лошо в това да му обещаете някаква иг­рачка, ако участва в праз­ника. Не се страхувайте, че то ще започне за всичко да ви иска отплата. Възможно е артистичната изява доста да му хареса и само да очаква следващата.

Бъдетепонимателни с критиката

Не казвайте: „Всички деца могат, само ти – не!“… Това ще го лиши от всякакво желание за изява. И не си помисляйте дори да го принуждавате със заплаха от наказание: така едва ли неговото участие в празника ще му достави удо­волствие. Така че: ако въпреки всичко детето се дърпа, откажете се. Нека да бъде зрител, а следващия път може и да се включи.

Как да запомни по-лесно стихчето

    • Занимавайте го кратко – то не може да задържа вниманието си дълго.
    • Повтаряйте стихчето – упражнявайте по 5-6 пъти на ден, през няколко часа.
    • Превърнете ученето на текста в игра – така децата запомнят по-лесно. Казвай­те заедно стихчето, докато си подавате топката.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар