Избери си чай

След водата, чаят е втората най-популярна напитка в света. Според повечето исторически сведения, хората консумират чай повече от 5 000 години. Дали го пиеш сутрин, или пък го предпочиташ късно след обяд, информацията по-долу със сигурност ще ти е интересна.

Чаят произхожда от Индия и Китай. Впоследствие се отглежда и в други държа­ви като Аржентина, Шри Ланка, Япония и Индонезия. Дели се на няколко основни вида, в зависимост от обработката на листата и степента на оксидация.

Черен чай
Най-консумиран в световен мащаб. Получава се от листата на растени­ето Camellia Synensis. Има нужда от по-дълго окисляване в сравнение с белия и зеления чай. Ароматът му е леко горчив и съдържа кофеин (около 40 мг. в стандарт­на чаша). Залива се с вряща вода (99 градуса), след което се запар­ва 2-3 минути. Съдържа много антиоксиданти като теафлавин и теарубигин, които помагат за регулиране на нивата на холестерола. Според изследванията, консумацията на 3 и повече чаши черен чай дневно понижава риска от инфаркт и инсулт с над 20%.

Зелен чай
Той се отличава с по-мек аромат от черния. Листата му се сушат ведна­га след бране – така се спира про­цесът на оксидация и се запазват максимално полезните му вещества. С по-ниско съдържание на кофеин е – около 25 мг. в чаша чай. Залива се с преварена вода, чиято темпера­тура трябва да е около 75-80 граду­са. Запарва се 1-2 минути. Зеленият чай се препоръчва горещо като профилактика срещу злокачествени заболявания и проблеми със сърдечно-съдовата система. Консума­цията на 1 до 3 чаши зелен чай на ден понижава риска от сърдечни заболявания с около 20%. Пре­поръчва се и при диети, тъй като стимулира изгарянето на мазнините в организма.

Бял чай
Този чай е най-слабо познат по нашите географски ширини. Не бива обаче да го подценяваш, защото той е с най-мек вкус и същевременно – с най-ниско съдържание на кофеин (около 15 мг. на чаша). Навремето е бил много скъп и ценен и са го пиели само китайските благородни­ци. Листата му трябва да се берат още докато са съвсем млади. След това само се изсушават на слънце, без никаква допълнителна обработ­ка. Залива се с вода с температура около 65-70 градуса и се запарва две минути. Белият чай е и най-здраво­словен, защото освен че притежава свойствата на зеления и черния, той е подходящ и за диабетици.

Здравен въпрос

В: С какво е по-различен и полезен плодовият чай от класическите видове?

О: Ако трябва да се обобщи с една дума – с нищо. Чаят, както вече бе спо­менато, се получава от сушени чаени листа. Така нареченият плодов чай е просто комбинация между черен, зелен или бял чай, и плодови аромати. По-добре избирай да пиеш билков.

 

Глътка здраве  в пакетче

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар