За принцесата и граховото зърно…или за синдрома „страдам от чувствителна кожа” 1

Наистина ли имаш чувствителна кожа, която се раздразва не само от граховото зърно, сложено под сто ката пухени дюшеци, а и от вятър, слънце, студ, изкуствени 3 материи дрехи, храни, стрес, козметика и почистващи препарати за дома? Да? Над половината от представителките на нашия пол смятат, че кожата им е чувствителна, а според неотдавнашна статистика всъщност цели 70% от нас в някаква степен са засегнати от този проблем. Дали спадаш към тях, провери тук!

Някои от нас се раждат с чувствителна кожа, докато други я придобиват с бремето и причина за това могат да бъдат замърсената околна среда, нездравословният начин на живот, съчетан с много стрес, хормоналните нарушения и използването на неподходяща козметика, което допълнително задълбочава проблема. Най-често поради недостиг на защитна пигментация от нейните капризи страдат светлокожите блондинки, но това съвсем не означава, че брюнетките са по природа защитени. Поради вече изброените фактори много жени развиват в млада възраст мазна и чувствителна кожа, а при други след 40 кожата става суперсуха и чувствителна. Макар че няма прецизно медицинско определение за чувствителна кожа, най-общо казано това е кожа, при която защитният слой е изтънен или увреден, в резултат на което през него навлизат лесно бактерии и инфекции, които нарушават естествения й баланс. Съществуват няколко признака, по които можеш безпогрешно да я разпознаеш.

Твоята кожа е чувствителна, ако…

  • …нов овлажняващ крем или почистващо средство, дори такива без активни съставки, карат кожата ти продължително да гори, пари, щипе, сърби или да порозовее.
  • …когато те ухапе комар, пъпките са червени, издути и отекли, трябва им дълго време да преминат и често оставят белези.
  • …кожата ти е толкова напукана в някои участъци, че никакъв овлажняващ крем не може да я изглади.
  • …черните точки на твоето лице изглеждат по-скоро като огромни зачервени подутини, отколкото като стандартните тъмни петънца.
  • …носът и бузите ти често се зачервяват и започват
  • да щипят, но ти си сигурна, че не си изгоряла (сложи слънцезащита, заклеваш се!)
  • …достатъчно е да подухне студен вятър, особено през зимата, за да започне да те щипе и боли лицето и да те засърби цялото тяло.
  • …докосването на четката без пудра до лицето ти предизвиква лек сърбеж и зачервяване в рамките на няколко секунди, а лекото одраскване с нокът оставя червена, подута следа, която изчезва след 15-20 минути.

Продължи да четеш за съвет какво да (не) правиш независимо каква е степента ти на чувствителност (дори ако се оказва, че е нула)!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар