За принцесата и граховото зърно…или за синдрома „страдам от чувствителна кожа” 2

Внимание: тест на нови продукти

Особено ако става дума за такива със съдържание на активни антибръчкови и антиакне съставки като ретинол или гликолова киселина например, е нормално кожата ти да се зачерви след първите няколко нанасяния, защото, за да си свършат работата, тези съставки атакуват защитната й бариера. Това не я прави автоматично чувствителна. Кое не е нормално обаче? Не е нормално кожата ти да реагира отрицателно дори на по-леките овлажняващи и почистващи средства. Ако го прави, може да става дума за контактен дерматит – реакция към определени съставки. Сърбежът, щипенето, паренето и зачервяването са симптоми за това. В листа на съставките, които могат да предизвикват раздразнението, влизат изопропилов алкохол, лимонена киселина, консерванти като парабени и пропилен гликол (който влиза в състава на много почистващи домашни препарати, откъдето дразни и кожата на ръцете и тялото ти), оцветители и множество аромати. Тъй като е трудно да определиш към какво точно е твоята непоносимост, най-добре избери формула, предназначена за чувствителна кожа. Друга печеливша стратегия е да избягваш продукти със съдържание, съперничещо на Война и мир“: колкото по-проста формула, толкова по-добре.

  • Още една хитринка:

търси формули fragrance-free и избягвай unsented, защото във вторите може да се съдържат аромати, неутрализиращи неприятния мирис на някоя от съставките. Ако и това не помогне, се консултирай с дерматолог.

Нещо, което трябва да избягваш при чувствителна кожа, е тежкият грим, например наситените с пигмент тъмносини и виолетови сенки. Неутралната гама и землистите тонове обикновено предизвикват по-малко реакции, твърдят дерматолози. Опитай минерален грим, който не прониква толкова дълбоко в кожата.

Ако кожата ти винаги реагира зле на нови продукти, рискуваш трайно да се обезцвети, да потъмнее или да си докараш упорити обриви, така че не си прави безкрайни експерименти. Тествай всичко ново в продължение на два дни върху китката и зад ухото и ако дискомфортът е траен, пропусни продукта.

За принцесата и граховото зърно…или за синдрома „страдам от чувствителна кожа” 3

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар