В сезона на грипа и настинките – как да си помогнем?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Този въпрос ни вълнува особено сега, когато сме в разгара на поредната грипна епидемия.

Как да се предпазим от грип?
Заразяването става най-често, когато сме в близост до болен човек – при говорене, кихане или кашляне той разпръсква около себе си микро­скопични частици слюнка, „пълни“ с вируси. Затова най-сигурният начин да се предпазим е, като избягваме посещенията на места, където се съ­бират много хора, особено по време на епидемия. Ако все пак е неизбеж­но, добре е да използваме предпазни маски за устата и носа, когато сме в контакт с болен от грип.

Много хора имат навика да докос­ват неволно устата и очите си, а това крие сериозен риск от заразяване, защото може преди това да са пипали предмети, по които са попаднали грип­ни вируси. Затова трябва да се поста­раем да не го правим, както и често да си мием ръцете, особено когато сме на обществени места. Добрата хигиена ще ; предпази и нас, и околните.

Как да укрепим орга­низма срещи инфекции?
Профилактиката включва разнообразни мерки, които можем да предприемем, за да повишим общо­то ниво на имунната си защита. Ето някои от тях:

✓ Пълноценното и разнообразно хранене осигурява на организма необходимите вещества, които му дават сили и възможност да се пребори с инфекциите. Ежедневният прием на плодове и зеленчуци доставя на тялото витамини, флавоноиди, мине­рали и антиоксиданти, които усилват имунната защита. Много полезни цитрусовите плодове (особено грейпфрут), зелето, броколи, чесън, люти чушки, сурови ядки и др., съ­държащи естествени антимикробни вещества, които унищожават болестотворните микроорганизми.

✓ При непълноценен хранителен режим набавянето на тези веще­ства може да стане и чрез приема на хранителни добавки, както и на пробиотици. Редовната употреба на пробиотици подпомага усилването на имунната защита.

✓ Честото проветряване на помеще­нията, които обитаваме, както и под­държането на умерена температура в тях намаляват жизнеспособността на вирусите.

✓ Избягвайте стресовите ситуации и преумората, защото понижават защитните сили на организма.

✓ Спортът е полезен за укрепване на имунитета. Колкото повече се дви­жим, толкова по-малко ще боледува­ме. Важното е всичко да е с мярка, без да се прекалява, защото физическото претоварване стресира тялото, а стре­сът отслабва имунната система.

✓ Ваксинация – препоръчва се при хора в рискова група (с хронично за­боляване, имуносупресирани паци­енти, деца под 5 години, бременни).

Какво да предприемем, ако все пак се разболеем?
Обикновено лечението на настин­ка и грип се провежда у дома. В болница се приемат само пациенти с тежки форми на грип и от рис­ковите групи: кърмачета и хора с хронични сърдечни и белодробни заболявания.

Останете си вкъщи и почивайте. Не ходете на работа или училище поне 3-4 дни. Пийте много течно­сти – вода и билков чай. Приемайте лекарствени средства, които пони­жават температурата, отпушват носа и спират хремата – можете да си ги купите от аптеката без рецепта.

Кога да потърсите лекар?
В случай че имате температура по-висока от 38,8 градуса. Ако липсва подобрение след 5-ия ден, грипът продължава повече от 10 дни или сте от рискова група потърсете медицинска помощ, защото може да получите усложнения. Когато се разболее дете, не отлагайте консулта­цията с лекар.

 

Спрете настинката още в началото
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар