Цитрусите – време е да ги опознаем

Цитрусите носят свежест, изпълнени са с много витамини и полезни за здравето вещества. Има доста любопитни неща, които ще ви е интересно да узнаете за тях.

За да изцедите максимално от сока:
Преди да ги изстискате, предварително е добре да ги намачкате за две-три минути между ръцете си.

Как да изберете цитруси?
Огледайте формата – трябва да са заоблени и да са тежки. Това е гаранция, че имат повече сок. Помиришете ги или поне гледайте да са лъскави, което означава, че ще са по-ароматични. Ако обелките са по-изсъхнали, то плодът е изпълнен с повече фибри, а сокът ще е по-горчив.

Грейпфрут
Съдържа по-малко калории и затова се включва в много режими за здравослов­но хранене и диети. Всеки плод съдър­жа около 40 калории на 100 грама. Грейпфрутът същевременно е много богат на витамин С – средно 37 мг на 100 грама. Това показва, че половинката от този цитрус ви е достатъчна, за да покриете дневната норма, препоръ­чителна за възрастен човек – 80 мг. Тук не включваме минерали­те, олигоелементите и фибри­те, които са изключително полезни за доброто храно­смилане.

Зелени лимони
Тяхната родина е Азия. Обвивката им е по-тънка, изпълнени са с повече сок и киселини. Тези лимони са и по-ароматич­ни. Именно тях предпочитат гастрономите при направата на различни екзотични коктейли, за да придадат приятен мирис. Подходящи са за овкусяване както на риба, така и на десерти.

Клементина
Мека и приятна за консумация, клементината (кръстоска между мандарина и портокал) съдържа по-малко органични киселини от останалите цитруси. Хората я предпочитат не само заради липсата на семки, но и заради по- приятния й вкус. Тя е препоръчи­телна за хора със слаби стомаси, които по-лесно я възприемат от портокала и грейпфрута.

Лимон
Освежаващ и здравословен, лимонът има подчертано антисептично въздействие. Той е ефикасно средство при настинки, повръщане и има стягащ ефект. Най-лечебен е от всички цитруси и е мощен антиоксидант, който пречиства организма.

Когато готвите, вместо оцет можете да изстискате върху салатата няколко капки лимон и така ще спрете потъмняването й при съприкосновение с въздуха.

Кумкуат
Този цитрус вече се намира по нашите магазини и е известен като японски портокал.

Благодарение на интересното вкусово съчетание на кората и вътрешността, кумкуатът често се използва в кулинарията. Изключително вкусен и сочен, той има сладка външна част и възкиселичка сърцевина. Този цитрус е богат на витамини А и С, фибри, съдържа калций и желязо. От него се правят сушени, захаросани, желирани плодове, сладка, ликьори, ракия и всякакви други изделия. Плодчета кумкуат могат да се сложат вместо маслинка като добавка към салатите.

 

Цитрусите в помощ на здравето
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар