Нежни крака през зимата? – мисията възможна!

През зимата кожата на краката загрубява и започва да се лющи, въпреки че не променяте с нищо нито начина на хранене, нито хигиената и грижата за вашето тяло.

Кожата щипе, пламти и се зачервява за­ради студеното време. Ниски­те температури атакуват защитния повърхностен слой, а проблемът е още по-значим, когато кожата ни е суха и чувствителна. Неприятните последици идват, защото се нарушава хидролипидният слой на епидермиса, който има защитни функции. Именно той предпазва кожата и организма от промените в температурите.

С понижаването на градусите порите се свиват, за да запазят топлината на тялото и кръвообращение­то автоматично се забавя.

А това от своя страна също затруднява процеса на подхранване на кожата с витамини и кислород.

Най-рискови през този сезон са нежните, сухите и чувствителните кожи, ко­ито страдат от недостиг на липиди, тъй като по прин­цип имат по-малък запас от серамиди. При ниските температури и вятъра те изразходват повече вода и хранителни вещества, за да засилят своята функция на външна бариера срещу отрицателните атмосферни фактори.

Лющенето на кожата на краката, което нерядко е съпроводено и с неприятен сърбеж, е нещо нормално за зимния сезон. Не изпа­дайте в паника – можете бързо да решите проблема. Не забравяйте, че грижата за краката през студените месеци трябва да зачести и необходимите грижи, които полагате за тях, тряб­ва да са всекидневни, а не веднъж седмично или ме­сечно. Ако кожата ви е по-чувствителна, дори прибег­нете до по-специализирана и медицинска козметика. Ако имате нормална кожа, предпочетете кремове с по-мека текстура, с по-силно хидратиращо въздействие и с по-малко парфюмни агенти. По възможност дори нанасяйте крем освен сутрин – и вечер.

Какво още трябва да знаете?

  • Задължи­телни грижи

Независимо дали ще посетите дерматолог или козметик, той ще ви препоръча единствения правилен подход – всеки ден да използвате тоалет­но мляко, лосион, гел или овлажняващ крем за крака, които да хидратират обилно и постоянно кожата на краката.

Ако кожата ви продъл­жи да се лющи, това е при­знак, че се отделят непрес­танно мъртвите клетки от епидермиса. За да спрете този процес, трябва да потърсите продукти за ин­тензивно хидратиране на кожата. Подобни лосиони и кремове срещу суха, груба и напукана кожа, която се излющва, съдържат повече от 10 % уреа и най-бързо възстановяват и възвръ­щат свежестта на кожата. След като възстановите текстурата, можете да из­ползвате обичайния крем за крака, но през студените месеци той задължително трябва да бъде със силно хидратиращ ефект.

  • Правилната хигиена през зимата

Най-добре е да ограничите броя на къпанията през зи­мата. Взимайте душ веднъж дневно. Избягвайте старател­ното сапунисване на кожата на краката, ако се къпете 2-3 пъти на ден. Най-подходящо е да се обливате с не много гореща вода вечер, когато имате достатъчно време да под­сушите внимателно кожата и да я намажете обилно с крем. Благоприятното е, че след третирането на тялото то остава на топло цялата нощ и кожата може да се възстанови най-добре. Знайте, че физическата активност и движението помагат на циркулацията на кръвта, а така и кожата се храни по-добре. През студените месеци за предпо­читане е да вземате експре­сен душ, без да използвате сапун, който подсушава кожата и отнема липидите от нея.

Нашите предложения:

  • Estee Lauder лековит BODY PERFORMANCE – Силно лековито cpeдство за ръце и крака Smoothin Feat Manicure/Pedicure Treatment. Действа като парафинен разтвор за премахване на сухота­та, загрубялостите и люспенето. Отпуска и отстранява сухия и заг­рубял повърхностен слой от кожата на краката. Открива новата кожа под нея.
  • NIVEA лосион за тяло SOS – Кожата е суха и груба? Ло­сионът SOS за незабавно облекчаване и възстановя­ване придава комфортно усещане през целия ден. Лосионът е с пантенол и масло от невен, успокоява сухата кожа и активира нейното естествено овлажняване. Овлажнява кожата отвътре, като я заздравява и я предпазва от изсушаване.
  • Oriflame тонизиращ гел за крака Perfect Body -Революционен гел за крака 2 в 1, който се бори със спука­ните капиляри и премахва умората в кра­ката. Съдържа активен комплекс Bio-Veno, предпазващ ка­пилярите и подобряващ микроциркулацията.
  • La Roche-Posay балсам с термална вода LIPIKAR Baume АР Балсам за тяло, подходящ при изключително суха и/или възпалена, зачервена и атопична кожа. Подо­брена формула с подсилено действие против сърбеж (24 часа) + бързопопиваща текстура. Осигурява бърз и дълготраен комфорт. За новородени, деца и възрастни.

Как да нанасяте правилно крема за крака?
Най-често поставяме крема върху върха на пръстите и започваме да го втриваме, като активно масажираме кожата. Колкото по-надолу отиваме и стигаме до колената, прасците и глезените, толкова по-малко крем е останал за нанасяне. Масажът не е задължителен, защото хидратиращите кремове са създадени така, че те сами проникват в повърхностния слой на епидермиса.

Как да нанасяте продуктите за кожа? Много по-правилно е да нанесете крем по цялата дължина на краката и после да го размажете бързо без да триете. Това е най-сигурният начин, че кожата ще погълне максимално потребно количество, защото принципно винаги слагаме по-малко крем от необходимото.

 

И още 12 красиви зимни истини
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар