Това са красивите и вкусни храни на есента! Вижте за какво са полезни!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Храните, които са не само красиви и вкусни, но особено полезни за здравето ни, са пред вас!

Целината повишава имунитета

celinaТози зеленчук е много подходящ при смяна на сезоните и изобщо, когато времето се колебае от топло към студено и обратното, тъй като притежава силно укрепващи и стимулиращи имунитета свойства. Отново няма значение как точно ще се консумира. Коренът на целината е полезен както суров (настърган в салата например), така и сварен (в крем супа) или задушен на пара (като основно ястие или гарнитура). Важното е да присъства редовно в менюто, за да има действителен, ефект от нея.

СЪВЕТ: Целината е и диуретик, тъй като е богата на вода и калий. Благодарение на високото съдържание на полезни фибри, тя също така регулира и стимулира чревната дейност. Идеална е за детоксикация на организма. По-дребните екземпляри са по-нежни и хрупкави, което ги прави по-добър избор за сурова консумация. За да запазите по-дълго ,? ценните вещества в целината, съхранявайте я увита в хартия и в хладилник, но не повече от 10 дни.

Нарът е естествен антиоксидант

narМоже да се каже, че той е короната на есенните плодове. Нарът е истински красавец в есенната градина. Но не го използвайте само за украса. Този плод е изключителен естествен антиоксидант. Съдържа ценни танини (и то в големи количества), на които се дължи и характерният му цвят. Най-полезен е в периода от октомври до декември, тъй като тогава е и най-свеж. След това започва да засъхва и постепенно губи качества.

СЪВЕТ: Добре узрелият нар тежи. Ако е твърде лек, това означава, че не е узрял и няма да пусне сок. Важно е също така цветът на кората му да е наситен и бляскав. Колкото по-ярък е нарът, толкова по-богат на антиоксиданти е сокът му.

Кестените са богати на скорбяла

Те могат да бъдат една приятна, макар и необикновена алтернатива на традиционната закуска. Причината е, че са богати на скорбяла, което ги нарежда като качества до тестените изделия, италианската паста и ориза. Консумирани сутрин, кестените дават необходимата за деня енергия на организма, без да утежняват работата на стомашно-чревния тракт. Най-вкусни и полезни са печени, но бихте могли да разнообразявате и с по-нетрадиционни рецепти – например под формата на бонбони.

СЪВЕТ: Колкото по-едри са кестените, толкова по-добре, защото са по-богати на ценни вещества. Когато ги избирате, имайте предвид, че добре узрели са онези, при които кората е цялостна, а ядката, след отваряне, има светъл цвят. Ако е зеленикава, това означава, че не е узряла, а ако ядката е тъмна, това говори, че кестените са стари.

Цвекло при високо кръвно

cvekloТози зеленчук е много полезен, особено за хора, които страдат от хипертония. Цвеклото помага да се контролира високото кръвно налягане, благодарение на съдържащите се нитрати в състава му. Те действат като вазодилататори и по естествен път понижават кръвното налягане.

СЪВЕТ: Качественото цвекло не трябва да има петна. То трябва да е твърдо, гладко и яркочервено. Не бива да избирате прекалено големите екземпляри, тъй като те не са така нежни за сурова консумация и освен това не дават толкова много сок, колкото човек очаква от подобен размер.

Райска ябълка за храносмилане

rajska yabalkaТя не просто помага да преработите погълнатата храна. Изядена сутрин на гладно, райската ябълка регулира трайно стомашно-чревната дейност и спомага за нейната изрядност. Това се дължи на влакнините, които съдържа. Но за да има ефект, трябва да избирате добре узрели и меки плодове. Имайте предвид, че райската ябълка бързо се разваля, така че е важно да се консумира бързо – до 2-3 дни след купуване.

СЪВЕТ: Ако имате по-деликатен стомах, може да обелите плода. Когато избирате райски ябълки, то гледайте да имат гладка и почти прозрачна кора. На пипане плодът трябва да е мек.

 

Тиква, тиква, ама…я вижте колко е полезна!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар