Как да приготвите зеленчуци на скара?

Този здравословен начин за готвене на зеленчуци е бърз и лесен, но си има някои тънкости, за да се изпекат равномерно от всички страни и да не прегорят.

grilled_vegetablesПървата стъпка е да изберете подходящи за печене на скара зеленчуци. Те трябва да съдържат по-малко вода – такива са картофите, тиквичките, гъбите, лукът, морковите, чушките, царевицата. Предварителната подготовка изисква да се почистят и измият, след което да се подсушат. Следва нарязването на подходящи парчета, което осигурява равно-мерното изпичане, както и пълноценното използване на площта на скарата. Резените не бива да са много тънки или много дебели – например тиквичките може да нарежете на кръгчета или ленти с дебелина около един пръст, картофите оставете малко по-тънки, лучените кръгчета нека да са половин пръст. Гъбите сложете цели, ако са дребни (печете ги само от едната страна, обърнати като чашки, за да съберат отделения сок), или разрежете на половинки, като оставите и пънчетата им.

По-твърдите видове зеленчуци като морковите попарете за няколко минути във вряща вода, преди да ги печете. Загрейте предва-рително скарата – средната температура е най-подходяща, за да не прегорят отвън, а да останат сурови отвътре. За да сте сигурни, че зеленчуците няма да залепнат за грила, намажете ги леко с мазнина. Преди обръщане повторете мазането от страната, върху която ще се пече парченцето. Друг трик е да ги обвиете във фолио и така да ги наредите върху скарата. В този случай ще се запази и сокът, отделян при готвенето, който може да използвате при поднасяне.

Готовите зеленчуци (лесно се набождат с вилица) поръсете с подправки по ваш избор, оставете ги няколко минути да се овкусят и ги поднесете топли като основно ястие или гарнитура към печено месо, риба, сирене.

За по-лесно изпичане на малки парченца зеленчуци, нанижете ги на шишче – още по-добре, ако редувате различни видове, и ги въртете от всички страни върху скарата.

Съвети при работа с барбекю

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар