8 прости правила за тонус на работното място.

Не ограничавайте грижите за себе си само до извънработното време – има начин да поддържаш здравето  и тонуса си, докато си в офиса…

  1. Погрижи се бюрото ти да е чисто

Не искаме да те стряскаме, но на места като клавиатурата на компютъра и слушалката на телефо­на живуркат огромни популации от микроби. Това е една от причините толкова често да ни предупрежда­ват, че не трябва да обядваме на бюрото си. Веднъж на няколко дни забърсвай Въпросните повърхности с памук, напоен със спирт.

  1.  Не забравяй да си миеш ръцете

Винаги след като си ползвала тоалетната, преди хранене, както и след като си се изкашляла или кихала в шепите си. Ако понякога те домързява, купи си от дезинфектантите за ръце без измиване и дръж флакончето на ръка разстояние.

  1. Превърни пиенето на вода в навик

Естествено, това правило е валидно и извън работа. В офиса обаче по-често сръбваме кафенца, понякога и енергийни напитки, а те могат силно да дехидратират тялото ни. Пий си кафе­то винаги с чаша вода. Общо за деня експертите съветват да ти се събират минимум осем чаши. (Става дума за водата, не за кафето!)

  1. Почивката раж­да шампиона!

Ако се вторачиш в монитора за повече от един-два часа, имаш проблем. Установено е, че сме по­-здрави и по-работоспособни, когато веднъж на

час си позволяваме отпускащи петминутки. Това означава да станеш от бюрото и да се разходиш, да направиш малко упражнения за разтягане, да подишаш чист въздух на балкона.

  1. Използвай си дните за отпуск     

Да, знаем, че на практика никой момент не е „подходящ“ да отсъстваш от работа… Да се лишаваш от почивка обаче е като бомба със закъснител заради риска умората ти да се превър­не в хронична и имунната ти система да забие. Ако не можеш да си Вземеш цяла седмица, раз­хвърляй си платения отпуск на десетина дълги уикенда. Ще се убедиш, че дори след кратък релакс се връщаш на работа в много по-добра форма и спокойно можеш да си наваксаш отсъствието.

  1. Спри да пушиш     

Не остана жив човек, който да не е разбрал колко много вредят цигарите на тялото ни. Към това ще добавим още един факт – никотинът е в стимулант, което означава, че повишава стреса. Тоест, ако имаш навика да дръпваш по една цигарка, когато елавата ти изпуши, в действи­телност влошаваш положението. По-добре слагай слушалките и си пусни любима музика.

  1. Не си прахосвай времето

Все не ти достигат час-два да завършиш задачите си за деня навреме? Най-добрата так­тика е да идентифицираш Всички безсмислени занимания, които гълтат по малко от работно­то ти Време и накрая ти се налага да вършиш всичко на скорост и с опънати нерви. Безсмис­лените раздумки в скайп, клкжарещите колежка, които ти правят засада при кафемашината, без­целното блуждаене В мрежата са някои от тези проблеми. Дай си сметка какво най-често те забатачва и опитай да си по-дисциплинирана. Това може да направи работата ти много по- спокойна и ефективна.

  1. Откажи се от кофти храните

Това, че си работещо момиче, не оправдава изхранването със сникърси, бутер банички и сандвичи с руска салата. Ако наистина си реши­ла да ядеш здравословно на работа, има начин да го направиш. Винаги дръж в близост до бюрото си ядки и плодове, използвай мед вместо захар, а ако нямаш време да излезеш за приличен обяд, просто си взимай от вкъщи нещо готвено или месо със салата. Кофичка кисело мляко също е добра и здравословна алтернатива.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар