Кое наистина действа?…Речник на съставките за грижа за кожата

Ретинол, серамиди, биотин… Ето как всъщност действат най-популярните активни съставки в козметиката и за какъв тип кожа са подходящи

  1. АНА (АЛФА-ХИДРОКСИ КИСЕЛИНИ)

НАПРИМЕР ГЛИКОЛОВА, ЛИМОНЕНА ИЛИ ЯБЪЛКОВА КИСЕЛИНА

Как действат? Почти всички алфа-хидрокси киселини са плодови киселини. Те отстраняват мъртвите епителни клет­ки, за да засияе под тях по-младата кожа – така се постига химичен пилинг ефект. С по-високи концентрации (над 10%) дерматолози и козметици могат да отстранят дълбоки бе­лези от акне или пигментни петна, или да ги намалят.

За кого са подходящи? АНА са преди всичко за жени­те, които се оплакват от неравномерен тен, Вследствие на увреждания от слънчеви лъчи, пигментни петна или пъпки. „При много чувствителна или алергична кожа не се препоръч­ва да използваш АНА. По-матовата кожа пък може да реагира с нарушения на пигмента при третиране с продукти с такова съдържание в комбинация с излагане на слънце.“ (д-р Питър Шопелрей, дерматолог)

„АЛФА-ХИДРОКСИ КИСЕЛИНИТЕ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ПРИ МНОГО СВЕТ­ЛА И ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА, СКЛОН­НА КЪМ АЛЕРГИИ. ТЪМНАТА КОЖА ПЪК МОЖЕ ДА ПОТЪМНЕЕ НЕРАВНО­МЕРНО ПРИ ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЦЕ СЛЕД ТРЕТИРАНЕ С КИСЕЛИНИТЕ.“

Д-Р ПИТЪР ШОПЕЛРЕЙ, дерматолог

  1. АНТИОКСИДАНТИ

НАПРИМЕР ВИТАМИН Е, ВИТАМИН С, КОЕНЗИМ Q10 ИЛИ ПОЛИФЕНОЛИ

Как действат? При обмяната на веществата в организма и под въздействие на външни фактори като стрес и UV лъчи в тялото ни се образуват така наречените свободни радикали. Това са агресивни молекули, които увреждат клетките и сериозно ускоряват стареенето на кожата. Антиоксидантите неутрализират тези молекули и помагат на клетките да се възстановят.

За кого са подходящи? Ловците на свободни радикали са типична съставка на антиейджинг кремовете и са подходящи за жени на възраст над 25 години. Тези продукти трябва да се съхраняват на тъмно място, защото слънчевата светлина може да отслаби действието на много антиоксиданти.

  1. ХОРМОНИ

НАПРИМЕР ЕСТРОГЕН И ПРОГЕСТЕРОН

Как действат? Хормоните имат огромно влияние върху красотата. Естрогенът подпомага изграждането на съединителната тъкан и се грижи за оптималното овлажняване на кожата. Затова големите хормонални промени (например в менопаузата) се забелязват на първо място по кожата – колагенът намалява, както и капацитетът за задържане на вода, кожата се отпуска. Намесата в хормоналния баланс може да става само под лекарско наблюдение, затова в ЕС използването на хормони в козметиката е забранено. Алтернатива са фитохормоните, за които пишем по-нататък.

За кого са подходящи? Кремовете с естроген могат да помогнат на жени по време или след менопаузата, ако кожата им страда от сериозно разграждане на колагена. Съществува само една рецепта – след консултация дерматолог може да предпише този хормон. Специалистите категорично не препоръчват да си купувате кремове, съдържащи хормони, от страни, в които те не са забранени (в някои щати например те се продават свободно), защото вредите от неконтролираното използване на препарати с хормони в определен момент може да се окажат по-големи от ползите.

  1. ЛИПИДИ

НАПРИМЕР СЕРАМИДИ ИЛИ ОСНОВНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Как действат? Липидите са съставна част на защитната бариера на кожата ни. Агресивните външни влияния могат да нарушат равновесието в тази бариера и така различни вредни вещества да проникнат в кожата. “ Липидите в кремовете могат да възстановят това нарушено равновесие и да нормализират нивото на влажност. По този начин се избягват кожни възпаления“ – обяснява Мариана Беванда, изследовател във Vichy.

За кого са подходящи? За суха и чувствителна кожа.

  1. СВЪРЗВАЩИ ВЛАГАТА

НАПРИМЕР ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА, ГЛИЦЕРИН ИЛИ УРЕА

Как действат? Заради естественото изпаряване на влагата кожата ни всекидневно губи вода. А с напредването на годините способността й да се овлажнява е все по-намалена. В резултат кожата ни се изсушава и губи еластичността си. Съставки – те като хиалуроновата киселина свързват водата от горните слоеве на кожата.

За кого са подходящи? За жени със суха кожа и при първите бръчици – резултат на суха кожа. Бъди внимателна с употребата – във високи концентрации (над 10%) може да причини леко възпаление.

  1. ФИТОХОРМОНИ

НАПРИМЕР СОЯ, ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА, ИГНАМ (СЛАДКИ КАРТОФИ) ИЛИ ХМЕЛ

Как действат?  Тези вещества от растителен произход имат сходно действие върху кожата ни като това на собствените ни хормони и могат да подпомогнат епидермиса да задържа влага, да стимулират образуването на нова съединителна тъкан и да подобрят циркулацията на кръв в кожата.

За кого са подходящи? За жени над 45 години, при които производството на естроген е намаляло, но също и за жени след 30, ако страдат от суха кожа или недостиг на естроген.

„БЛАГОДАРЕНИЕ НА СВОЙСТВОТО СИ ДА СВЪРЗВА ВЛАГАТА ХИАЛУРОНОВАТА КИСЕЛИНА ИЗГЛАЖДА БРЪЧКИТЕ, ПРЕ-ДИЗВИКАНИ ОТ ИЗСУШАВАНЕ.“

Д-Р САБИНА ЦЕНКЕР, дерматолог

  1. РЕТИНОИДИ

НАПРИМЕР РЕТИНОЛ ИЛИ ВИТАМИН А

Как действат?  Peтиноидите стимулират обновяването на клетките, подобряват бариерните функции на кожата и подтискат ензимите, които разграждат колагена. Те се борят със стареенето на кожата и й помагат да се възстанови от вредното влияние на слънцето.

За кого са подходящи? Ретиноидите действат чудесно на кожа, изложена на слънце. Продуктите трябва да съдържат максимум 0,3%, защото „по-високи концентрации може да предпише единствено лекар дерматолог“ – обяснява д-р Сабина Ценкер.

„РЕТИНОИДИТЕ СА ПРОИЗВОДНИ НА ВИТАМИН А. ТЕ ИМАТ ДОКАЗАН ПОДМЛАДЯВАЩ ЕФЕКТ. НО ПОНЕЖЕ СТАВА ДУМА ЗА КИСЕЛИНИ, ТЕ НЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА ИЛИ ЗА ХОРА, СТРАДАЩИ ОТ ДЕРМАТИТИ И НЕВРОДЕРМИТИ.“

Д-Р ПИТЪР ШОПЕЛРЕЙ, дерматолог

  1. ПРОТЕИНИ

НАПРИМЕР ПЕПТИДИ, КОЛАГЕН ИЛИ ЕНЗИМИ

Как действат? Протеините са основата в структурата на клетките ни. В козметиката най-често се използва протеинът колаген, който има свойството да поддържа кожата гладка. Ензимите ускоряват химичното Възстановяване В тялото ни. Пептидите са по-малки градивни елементи на протеините, които стимулират производството на колаген и на еластични влакна или пък повишават влагосвързващия капацитет на кожата.

За кого са подходящи? За по-еластична кожа е добре да заложиш на протеини като колаген или ацетил хексапептид. Кремовете с пептиди са подходящи за суха кожа.

  1. ВИТАМИНИ ОТ ГРУПА В

НАПРИМЕР ДЕКСПАНТЕНОЛ, НИАЦИН ИЛИ БИОТИН

Как действат? Витамините от група В са общо осем и влияят по различен начин върху кожата. Повечето от тях имат успокояващо и регенериращо действие. Декспантенолът повишава влагосвързващия капацитет на кожата и има свойството да успокоява възпаления и да лекува белези. Ниацинът стимулира активността на клетките и подобрява защитните функции на кожата.

За кого са подходящи? Декспантенолът се препоръчва най-вече за изключително чувствителна загрубяла кожа, както и след излагане на слънце. Ниацинът се съдържа в много антиейджинг кремове като регенератор на клетките.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар