Важно за възпитанието на децата! Гответе с тях!

Канадски учени са изчислили какъв е точно ефектът от готвенето съвместо с децата и как тази дейност се отразява на взаимоотношенията в семейството.

Оказва се, че това е не просто игра, а и важен житейски урок за двете страни.

Ще кажете: урок по какво? Търпение, прецизност, работа в колектив, креативност, действия в правилната последователност, създаване на взаимоотношения на уважение, разбирателство, респект, доверие… Списъкът е дълъг. За да постигнете ефект, е важно да съобразите приготвянето на ястието с възрастта на детето. Не само защото то би могло да се нарани, ако е твърде малко, а и защото ако не успее да се справи с дадена задача, това може да потисне и желанието му да опитва за години наред.

gotvi deteНа 1,5 години

Не е твърде рано да започнете съвместни кулинарни опити. Разбира се, и дума не може да става за истинско готвене, но нищо не пречи да дадете на детето да опитва и опипва някои продукти. Това стимулира и неговите сетивни умения. Така например, когато месите тесто, може да му разрешите да „намачка“ част от омесеното тесто. Или например да разпредели и раздели сушените плодове на купчинки според вида им. Задължително всичко това трябва да става под надзора на възрастен.

На 3 години

Децата вече могат да участват по-активно в кухнята. Биха могли да измият някои зеленчуци или да помогнат в забъркването на течните продукти на кексовото тесто, както и да подредят върху блата за пица нарязаните от вас съставки. Когато правите сладки, оставете те да изрежат с формички бисквитките. Много важно е да научите детето, че то не бива да пипа печката и изобщо уредите в кухнята, за да не се стига до инциденти. Дръжте максимално високо опасните предмети – не само ножове, а дори клечки за зъби.

На 6 години

На тази възраст децата вече са по-сръчни, по-концентрирани.Имат вече и някои навици за самоопазване, но те не са все още съвсем достатъчни, за да им връчите най-големия нож и да ги оставите да режат зеленчуци. Но спокойно може да им имате доверие, че ще измият старателно всички съставки за салатата. Също така могат да овалят месото в панировка, но не и да го поставят в тигана – това е ваша работа. В тази възраст те се забавляват истински в кухнята и имат огромно желание да приготвят различни неща –  възползвайте се от това.

На 10 години

В зависимост от развитието, между 10 и 12-годишна възраст е времето, когато може да се доверите на детето и да го

оставите само да нареже продуктите за дадено ястие, а така също да изпълни най-прости действия с печката. В някои случаи децата могат да си приготвят и сами по-просто ястие, но е добре да бъде под ваше наблюдение. Не стопирайте ентусиазма им, това пречи на доверието помежду ви.

 

Оставяйки детето в ясла или детска градина, трябва да знаете, че там ще се сблъска с опасности

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар