Бъдете възпитани – само така ще успеете в живота!

Вежливият човек се старае да не се обръща с гръб към никого.

Част 1, част 2, част 3

В обществото трябва да се стараем да бъдем с лице към другите и ако не може иначе, то поне да бъдем настрани. Младежите и девойките стават, когато по-възрастните влизат в стаята или излизат от нея. По същия начин се държат и мъжете, когато влиза или излиза една жена. В градския транспорт младите отстъпват място на по-възрастните, на майките с деца и на бременните. Не се разговаря на висок глас, а още по-зле изглеждате, ако се кикотите, блъскате и крещите.

Ръцете. Много хора не знаят какво да правят с ръцете си.

Незаетите ръце трябва да се държат на едно място, да се отучваме от навика да мачкаме нещо, да чукаме с пръсти по масата или по стола, да щракаме с палците, да почесваме тила си или зад ухото, да масажираме с ръце бузите или да си бъркаме в носа с палеца си, демонстративно да разглеждаме ноктите си и т. н. По време на ядене ръцете до китките се намират на масата.

Жестикулацията при разговор трябва да се сведе до минимум. Това е позволено само на сцената. В ежедневния живот само незначителни жестове могат да подчертаят думите и фразите. Например изразите „седнете, моля Ви“, „запознайте се“, „мога ли да Ви представя?“ и т. н. могат да се съпровождат от съответния жест. Смята се за неприлично при разговор да прикриваме с ръка устата си, да потупваме събеседника си по гърба или по рамото, да въртим копчето на сакото му, да го държим за ръкава, да го подбутваме с лакът. За да поправим дрехата на свой познат, например да свалим конец или косъм, се пита за разрешение.

Пръстите винаги по възможност, трябва да се държат заедно. Отделеното по време на ядене, танц, пушене кутре винаги изглежда неестествено-маниерно.

Неприлично е да се сочи с пръст.

Разговаряйки с някого, трябва да го гледаме в очите. Трябва да умеем да владеем погледа. Нищо не украсява по-добре лицето, отколкото естественият израз.

Кашлянето, кихането и секненето става по възможност безшумно и незабележимо и непременно се използува носна салфетка или кърпа. В наше време не е прието да се пожелава здраве при кихане. От кихането не е трудно да се удържим. За това трябва да затиснем с два пръста носа между очите или няколко пъти да погалим носа и ноздрите си. Кихането може да се затаи също така, като затаим дишането и здраво затворим уста. Пазете се от въздишка и прозявка, изразяваща скука. Прозявката може да бъде заглушена, ако изпуснем въздуха през носа, при това устата трябва да бъде затворена.

Не бива да се смеем с широко отворена уста. Гръмкият смях е също така неуместен, както и всеки друг шум, който безпокои околните. Най-приятният смях е сърдечния.

 

Как да научим децата да бъдат учтиви?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар