Живот без токсини!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Няма нужда да си отглеждаш сама зеленчуци на балкона, да се обличаш в конопени чували и да си миеш зъбите без паста. Нашият подробен наръчник с научно доказана информация ще ти помогне да изолираш вредните химикали в ежедневието си, без да се налага да се отказваш от съвременните удобства.

Живеем в свят, пълен с химия. И информацията колко вредни за здраве­то ни могат да са модер­ните постижения на нау­ката ни залива всеки­дневно. Хората реагират на нея по два начина: 1. С паника и опити за поголовно, безразбор­но прочистване на бита си, или 2. С отрича­не в стил: „Това няма как да е вярно, има толко­ва регулаторни органи и правила, едва ли някой би могъл да си позволи да произвежда и продава откровено опасни и отровни неща.“ Като вся­ка крайност, и двата подхода не са особено пра­вилни. Истината е, че много от страховито звучащите писания (предимно в интернет), обясняващи колко вреден е този или онзи про­дукт, нямат никаква здрава основа и са си чис­та проба празни приказки. Макар че често зву­чат сериозно и достоверно, в голяма част от случаите те са дело на слабо образовани хора, които искат да блеснат, като всяват смут, защото това ги кара да се чувстват значими. Човещинка. Но не по-малко вярно е също така, че ако искаме да вземем ипотечен кредит, мина­ваме през повече проучвателни етапи, отколкото са необходими на някои компании, за да произвеждат милионите, пропити с химикали, стоки на пазара. Въпреки изследванията, които свързват определени химични съединения с аст­ма, алергии, рак, безплодие, паркинсон и други трудно лечими болести. И така: не е необходимо да се отказваме от пластмасата и праха за пране, но и не бива да вярваме сляпо на фирмите – производителки на битова конфекция, и на правителствата, които би трябвало да регулират дейността им. Добрата новина е, че има среден път и нау­ката ни го сочи.

Факт е, че 99% от близо 80 000-те химикали, които са в употреба днес, не са съществували през 1950 г. И макар че няма как да имаме данни за влиянието им върху здравето на предишните поколения, една голяма част от тези съединения са много подробно изследвани и вече съществуват категорични научни – доказателства, които ги определят като: вредни или безопасни. Ето какво трябва да знаеш, за да си осигуриш спокойствие и чиста среда в ежедневието.

ДА ИЗПОЛЗВАШ ИЛИ НЕ, ТОВА Е ВЪПРОСЪТ!

ОТЪРВИ СЕ ОТ…

 • Антибактериалните продукти

Триклозанът е химикал, който се сьдьржа в стотици препарати с протибомикробно действие: продукти за интимна хигиена, води за уста, почистващи гелове, антибактериални сапуни. Той е в състояние да увреди черния дроб и да наруши функциите на щитовидната жлеза. Чети внимателно етикетите и не купувай нищо, което съдържа триклозан. Не се притеснявай за здравето си – доказано е, че хората, които използват редовно антибактериални средства, се разболяват точно толкова често, колкото и останалите. Ако толкова държиш да се бориш с микробите, избирай продукти на алкохолна основа.

 • Цигарите

Тютюневият дим съдържа амоняк, бензен, формалдехид и още 50 химикала, за които е абсолютно доказано, че могат да причинят рак. Освен това пушенето уврежда черния и белите дробове и бъбреците –   органите, които пречистват тялото ни и ни предпазват от един куп вредни химични влияния. Така че, колкото и да си намираш оправдания да не го правиш, днес отказване-то на цигарите е задължително условие за дълъг и пълноценен живот.

 • Боите на маслена основа

Характерната миризма на „прясна“ боя е знак за наличието във въздуха на летливи органични съединения (ЛОС), които могат да причинят дихателни проблеми, главоболие и замайване. Това най-вероятно го знаеш и сама, но наясно ли си, че дори временно излагане на тези изпарения би могло да доведе до нарушения в репродуктивното здраве и риск от раждане на дете с увреждания? Така че, когато правиш ремонт вкъщи, избирай бои и лакове с ниско съдържание на ДОС.

 • Освежителите за въздух

Въпреки красивите рекламни послания тези продукти всъщност замърсяват въздуха. Освен това предизвикват главоболие и проблеми с дихателните пътища. Вместо да ги използваш, проветрявай редовно и туширай миризмите на местата, където те се задържат най- много – например по меката мебел, която често е виновник за дъха на застояло в една къща. Можеш да напръскаш дивана с течност на спиртна основа, която не мирише – да кажем водка, сипана в пулверизатор.

ИЗПОЛЗВАЙ С МЯРКА…

 • Консервираните храни

Бисфенол А (ВРА) е синтетичен естроген, който доказано причинява рак, сърдечни проблеми и мозъчни аномалии. Той се съдържа във вътрешното покритие на повечето консерви и някои пластмасови опаковки и може да изтече в самата храна, особено когато тя е високо киселинна, например доматено пюре. Затова, когато не можеш да си купиш пресни продукти, избирай консерви в стъклени буркани или замразени плодове и зеленчуци и предпочитай безалкохолните в бутилка пред тези в кенче.

Прилагането на белина, почистващи спрейове и дезинфектанти повече от веднъж седмично повишава риска от астма според едно скорошно испанско изследване. Където можеш, използвай просто вода или добави в нея малко оцет и запази препаратите само за сериозните замърсявания. Чисти винаги на отворени прозорци, носи ръкавици и никога не съчетавай белината с амоняк, защото комбинацията води до отровни изпарения.

 • Пластмасата

Запомни числата 3, 6 и 7 – тези кодове за рециклиране, които се поставят върху пластмасовите продукти, означават, че те могат да съдържат бисфенол А. Вместо това съхранявай храните в стъклени съдове или в пластмасови кутии с номера 4, 5 и 12. И не забравяй, че пластмасата никога не е безвредна, когато я поставяш в микровълновата. Надписът microwave safe означава, че контейнерът няма да се разтопи от топлината, но съвсем не ти гарантира, че във вечерята ти няма да проникнат вредни химикали.

 • Ароматизираните продукти

Думата „ароматизатори“ върху етикета може да означава стотици химикали, някои от които са свързани с увреждания на щитовидната жлеза и детеродните функции. Трябва да внимаваш с. козметичните продукти, които купуваш, но най-вече с праховете за пране и омекотителите – колкото по-слабо миришат те, толкова по-добре. Иначе химикалите ще полепнат по дрехите ти и ще са в контакт с кожата цял ден.

БЕЗОПАСНИ СА…

 • Аспартамът

Това е вероятно най-изследваното вещество на планетата Земя. Близо 30-годишните проучвания на десетки световни университети и институти не са открили никаква връзка между консумацията на този изкуствен подсладител и многото здравни рискове, които му приписват – от левкемия до множествена склероза. В интернет пише куп страховити неща за аспартама, които изобщо няма смисъл да четеш, тъй като става въпрос за сайтове, възползващи се от незнанието на хората, за да ги сплашват. И така, диетичните безалкохолни напитки сами по себе си са безвредни, но не забравяй, че кенчетата, в които понякога си ги купуваш, може да са опасни.

 • Памукът

Въпреки че в конвенционалното земеделие за производството на памук се използват пестициди, които са потенциално опасни за околната среда, няма основание да се смята, че носенето на памучни тъкани вреди по някакъв начин на хората. Колкото до слуховете, че тампоните са токсични, истината е, че според проучванията употребата им ни излага на нищожно количество диоксини – средно от 50 000 до 100 000 пъти по- малко, отколкото се съдържат в ежедневната ни храна.

 • Пастата за зъби с флуор

Напук на някои противоречиви писания в интернет, в случая дори защитниците на околната среда са единодушни със зъболекарите – флуорът е безопасен и е необходим за здравето на зъбите ни. Но все пак не забравяй да четеш надписите на опаковката и си избери паста без триклозан – някои марки го добавят уж с идеята да увеличат защитата от бактерии и зъбен камък.

 • Съдовете с незалепващо покритие

На пазара вече има достатъчно незагарящи тигани и тенджери, които се правят без участието на вредната перфлуорооктанова киселина (PFOA), съдържаща се в тефлона. Но дори да имаш вкъщи тефлонови съдове, не се страхувай – за да се отдели PFOA в храната, е необходимо дълго нагряване до изключително висока температура (трудно постижима в домашни условия), което да доведе до нарушаване на покритието. Докато то е здраво, нямаш повод за притеснение.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар