Палео диетата

Всички фитнес маниаци и диетолюбители говорят за нея…

Въпреки че е базирана върху менюто на прадедите ни (откъдето идва името й – палеолитна), най-хубавото й качест­во е това, че не се налага да променяш начина си на живот, докато я пазиш и можеш да я продължиш супер дълго.

Какво не можеш да ядеш?

Както можеш да се досетиш, в палеолита не е имало джънк храна, вериги за бързо хранене и полуфабрикати. Не е имало и земеделие (тоест трябва да се сбогуваш с продуктите от царевица, пшеница и ориз). Млечните продукти също са забранени, но ако не можеш без тях, включвай от време на време обез­маслено кисело мляко.

Какво можеш да ядеш?

Диетата е богата на не мазни проте­ини, витамини и хранителни веще­ства, в нея има много влакнини и полез­ни въглехидрати – последните се полу­чават от зеленчуци, плодове и ядки. Това я прави идеалната диета, ако искаш да изгориш излишните мазнини или просто да се стегнеш.

Ето и позво­лените храни.

ПРОТЕИНИ: пуйка, пиле, телешко и биволско; сьомга, риба тон, стриди, раци; яйца – за предпочитане био; вся­какви ядки, като бадемите и орехите са с предимство.

ВЪГЛЕХИДРАТИ: всякакви салати, спа­нак, коприва; домати; кореноплодни като моркови, сладки картофи, цвекло, земна ябълка; пресни подправки за овкусяване на салатите; гъби; банани, ябъл­ки, малини, боровинки, касис, къпини; семена чия – новата суперполезна храна.

МАЗНИНИ: принципно трябва да използваш нискомаслени продукти, но диетата позволява и консумирането на полезните омега-3 мазнини, които се намират в бадеми, фъстъци, орехи, авокадо, зехтин (студенопресован) и кокосово масло.

8 горещи въпроса за диетите и здравето

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар