7 изненадващи причини да напълняваш

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

(повечето от тях нямат нищо общо с храната!)

Хапваш умерено, набля­гаш на плодовете, зелен­чуците и фибрите. Спортуваш усърдно. Но защо тези проклети 2-3 килограма все така отказват да си идат!? Виж дали някой от тези неподозирани врагове на тънката талия не те саботира тайничко…

 

Сънят нe е сред приоритетите ти

Ако редовно спиш не повече от 4 часа на нощ, защото си вземаш работа за вкъщи, купонясваш или пък киснеш в интернет, пречиш на тялото си да изгаря мазнините по естествен път. Проучвания сочат, че липсата на достатъчно сън намалява капацитета на човешкия организъм да синтезира регулиращи апетита хормони. В резултат на това ти се чувстваш гладна по-често, а метаболизмът ти е забавен. Можеш да си помогнеш, като се постараеш да спиш между 7 и 9 часа на нощ. Не ти се вярва? Експерименти с т.нар. сънна диета в САЩ показват, че ако една жена спи по 8 часа в денонощието 10 седмици подред, тя може да свали до 7 килограма, без да се лишава от хапване и без да спортува допълнително!

 

Животът ти е луда въртележка

Ако си под постоянен стрес, тялото ти произвежда специфичен хормон, наречен кортизол, който кара складираните в черния дроб и мускулите захари да бъдат освободени в кръвообращението ти. Заради захарите инсулинът ти скача рязко, а неговата функция е да кара организма да пести енергия, като спира процеса на разграждане на мазнините. Тогава тялото ти няма друг избор, освен да ги запази под формата на тлъстини. За да излезеш от този порочен кръг, трябва да намериш релаксираща процедура, която работи за теб – йога, медитация, дихателни упражнения, масаж или друг вид тихо и спокойно занимание, което да регулира коварния кортизол.

 

Не обръщаш внимание на опаковките

Не, сигурни сме, че хвърляш поглед на етикета с калории­те. Тук става дума за самите материа­ли, от които са изра­ботени опаковки­те. Прозрачното PVC фолио, с което много храни са уви­ти, както и пове­чето пластмасови бутилки и кенове, са все фактори, кои­то могат да заба­вят метаболизма ти. Пластмасовите опаковки съдържат химикали като дос­та одумвания бисфенол А (ВРА), които лесно се пренасят в храната и действат на хормоналния ти баланс точно като пестицидите. Как да се предпазиш? Избягвай да затопляш хра­на в микровълновата в пластмасови съдо­ве, предпочитай хра­ни, които са опакова­ни в хартия, картон или станиол, когато това е възможно, и не употребявай пласт­масовите бутил­ки многократно – давай ги за рецикли­ране, след като изпи­еш оригиналното им съдържание.

 

Смяташ, че биопродуктите не си струват цената

Вярно е, че биоплодовете и зеленчуците са доста скъпи. Как ще реагираш обаче, ако ти кажем, че неорганичните ябълки и марули вероятно тe карат да пълнееш? Звучи невъзможно, но с факт – много от пестицидите, използвани за масово отглеждане на ядивни растения, ocтават непокътнати до чинията ти. Тези изкуствени вещества създават хаос сред хормоните ти, забавят метаболизма, затрудняват трупането и задържането на мускулна маса, но ускоряват образуването на мастна тъкан. Ако не можеш да си позволиш изцяло органична храна (кой ли може!?), поне знай кои плодове и зеленчуци си заслужават инвестицията. Най-високи стойности на пестициди се съдържат в масово произведените праскови, ябълки, камби, целина, нектарини, ягоди, череши, круши, грозде, спанак, марули и картофи.

 

Месото в чинията ти е на стероиди

Много е възможно пържолата, която хапна на обяд, да е била не само силна доза протеини, но и нещо като хормонална инжекция. С месото ти поглъщаш и всички хормони, с които животното е било стимулирано да наедрее и затлъс­тее по-бързо. Тези хормони имат същия ефект и върху хората – дебелите кра­ви, прасета и пилета означават и дебели хора. За да намалиш шансовете да „блъскаш стероиди“ с вечерята си, опитай се да купуваш месо от местни дребни производители. Ако живееш в голям град, осведоми се кои месокомбинати и ферми отглеждат „свободни кокошки“ и говеда на свобод­на паша. И когато можеш, избирай рибата.

 

Имаш неподозирана хранителна алергия

Обриви и болки в стомаха – това са сигнали на непоносимост към дадена храна, които не би могла да пропуснеш. Но знаеше ли, че „необяснимата“ склонност към напълняване може да е симптом на същото нещо? Алергичните реакции често са съпроводени с подуване, подпухване и сериозно задържане на вода в тъканите, така че си струва да разследваш към какви храни може да си чувствителна. Експериментирай, като изключиш от менюто си „обичайните заподозрени“ – млечни продукти, ядки, яйца и глутен, и се наблюдавай внимателно. Ако дънките ти внезапно се разширят, бинго!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар