Важни сигнали за стрес при дете до 10 години

Специалистите казват, че стресът е пандемия, която не щади нито една възраст

стрес

Родителите не бива да смятат, че има истина в твърдението: „дете е, бързо му минава“. Не му минава, ако всеки ден е подложено на емоционално и интелектуално претоварване по някакви причини. Трябва да ги открият и отстранят, за да няма поражения върху психическото и физическото здраве.

Можете да видите сигналите, че детето е в стрес. То само ви ги показва, защото именно на вас – най-близките си, разчита за помощ, уверяват експертите.

1. Неспокоен сън

Тревожността не позволява на детето да се отпусне, то трудно заспива, стряска се, говори, плаче, сънува кошмари.

Докато търсите причината за стреса и се справяте с нея, трябва да успокоявате детето вечер. Добре действат дихателни упражнния, масажи с етерични масла, ароматерапия, билкова възглавница. С още по-голяма сила важат двете основни правила: никакви възбуждащи занимания поне час преди сън и лягане по едно и също време всяка вечер.

2. Агресивност

Ако започне да се бие с други деца, да се държи грубо с вас, да хвърля и чупи играчки, детето не е станало лошо, а нещо го притеснява.

Агресията е един от най-типичните признаци за стрес и освен бързо да търсите причината, трябва веднага да покажете на детето безрезервната си обич. Ако му се карате, ще влошите нещата. Каквото и да направи, по-добре ще му се отразят прегръдка и целувка, отколкото мама да чете „лекция“, да вика или да го наказва.

3. Променливо настроение

Ту е весело, ту тъжно. Ту буйно тича и играе, ту потиснато седи и нищо не прави. Може да избухва в плач за дреболии или без видима причина. Може да капризничи, да се инати.

Когато такова поведение продължава с дни, значи детето е под постоянно напрежение заради нещо. Търсете го, а през това време отделяйте повече часове за игри и общуване. Контактът с родителите и приятните преживявания заедно ще намалят тревожността.

4. Липса на апетит или много ядене

Възможни са промени и в двете посоки при стрес. Трудно ще повлияете, докато не се справите с основната причина за психическото напрежение.

5. Страх

Детето вече не иска да остане само в стаята, да спи в своето легло. Стряска се от най-малкия шум. Разказва за чудовища и други прояви на страхове, които доскоро не са били типични.

Психолозите съветват да карате детето да рисува. Първо, защото рисуването успокоява. Второ, защото чрез рисунките то изразява страховете си и от тях може да разберете какво го тревожи.

Рисунките издават онова, което детето не иска или не е в състояние да ви каже с думи, но трябва да умеете да ги разчетете. Под и около 3 години обърнете внимание на цветовете и формите. Детето започва да рисува с конкретен замисъл към четвъртата година.

Нормално е най-малките да използват 1-2 цвята, по-големите – над 5

Преобладаващият цвят говори за чувства. Доминирането на синьо издава спокойствие, а на червено – възбуда. Кафявото показва отрицателни емоции, черното – дискомфорт. При изобилие от червено в съчетание с тъмни тонове е възможна тревожна депресия.

Стресираното дете не прави плътни и отчетливи линии, не натиска достатъчно върху листа или пък обратното – драска безразборно, къса листа от натискане, често ползва гума.

Тревожен е натрапчиво повтарящ се мрачен сюжет. Обърнете внимание, ако са подчертани определени детайли от човешка фигура- големи уста, зъби, очи. Щом някой е нарисуван в профил или в гръб, има човек, от когото детето се страхува или с когото не се разбира добре. Разпитайте кой е това и защо така го е нарисувало.

6. Връщане към бебешки навици

Специалистите наричат това регресия – детето смуче палеца си, плаче, когато мама го оставя, постоянно изисква внимание. Отказва да яде само и още куп неща, които отдавна се е научило да прави.

То не се глези, причината е стрес. Затова известно време му угаждайте. Но представяйте като игра, че например го храните, за да не затвърдите бебешките навици.

7. Тикове

Психолозите наричат компулсивни признаци заекване, клатене на главата, навиване на коса около пръста, гризане на нокти, смучене на пръста, стискане на зъби, мигане и т.н. Когато е в силен стрес, детето може да се напикава в гащите през деня и в леглото през нощта.

При такива сигнали е разумно да се консултирате с психолог какво да правите.

8. Самота

Ако не иска да играе с другите в забавачката или на детската площадка, ако се изолира и вкъщи от близките, преживява нещо негативно.

Докато намерите причината, не настоявайте да контактува с връстници или с възрастни. Мама и тате обаче нека не се отказват да намират в какво семейно занимание да го увлекат, препоръчват специалистите.

9. Разсеяност

Малките деца не могат да остават дълго концентрирани. Но с порастването тази способност се увеличава и ако забелязвате промяна в отрицателна посока, значи има причина. Изходът е да я намерите и отстраните бързо.

10. Здравословни проблеми

От стрес детето може да повръща, да го боли корем или глава, да получи зачервявалия или обриви. Всичко това се случва на нервна основа и е знак, че детето е много притеснено. Трябва да действате бързо срещу причините за стреса.

Когато детето е в лошо психическо състояние, естествено е да започне да получава ниски оценки и забележки от учителите

Не го мързи да учи, просто губи интерес, не може да се съсредоточава, трудно запомня. Това са последствия от стреса.

Друг признак е, че дори когато се старае да учи, бързо се уморява.

Ако тръгва с нежелание на училище или казва „Днес може ли да си остана вкъщи“, нямайте съмнение, че причината за стреса е там – в натоварването, в отношенията със съученици и/или учители.

Сигнал за стрес е и когато детето става супер дисциплинирано

То се събужда сутрин още преди звъна на будилника, скача от леглото, не иска да закусва, бърза да е в училище 30 минути преди началото на часовете.

Ако непрекъснато говори за училище също е признак за пренапрежение.

Отново трябва да търсите конкретната причина за стреса, като през това време помагате на детето всеки ден да се подготвя за училище, за да не изостане с материала.

Източник: mamako.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар