Хората, склонни към мълчание, боледуват по-често

Животът на съвременния човек е изпълнен със стресови ситуации, които водят до постепенното натрупване на нервно напрежение

мълчание

Съществува мнение, че да се контролира напрежението, е вредно, затова е необходимо периодично да му се дава излаз. Някои хора постъпват именно така, като устройват конфликтни ситуации. Друга част отнасят себе си към възпитаната интелигенция и не си позволяват да изливат върху околните натрупалия се гняв.

Възниква конфликт между медицинската наука и етичните норми, приети в обществото

Медицината смята скандалите за необходима мярка, а етиката забранява такова поведение. Умният човек трябва да умее да се ориентира в ситуацията: понякога трябва да се сдържа, а друг път може и да излее напрежението.

МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО?

Ако човек не дава израз на емоциите си, това може да доведе до различни заболявания. Още древните лекари са отбелязали наличието на връзка между отрицателния емоционален фон и патологията. Озлобеността и завистта провокират развитие на заболявания на храносмилателните органи.. Потиснатата мъка влошава захарния диабет. Постоянното чувство на страх предизвиква патологични процеси в щитовидната жлеза. Нервното напрежение, негативните емоции водят до повишен риск от развитие на хипертония, кардиологическа патология и инфаркт на миокарда. Медицината е потвърдила факта, че хората, склонни към мълчание, боледуват по-често.

САМОУНИЩОЖЕНИЕТО Е СТАРТИРАНО

При продължително натрупване на емоции в организма настъпват различни нарушения. Ако се намирате в условия, в които не можете да дадете изблик на емоциите си, има способи да се избавите от напрежението без викове и скандали.

Съвет №1: подхожда всякаква физическа активност, която ще насочи негативната енергия в позитивно русло и ще върне организма в нормално състояние.

Съвет №2: преборете отрицателните емоции с помощта на положителни. Използвайте хумор, намерете някакъв смешен момент в ситуацията и се повеселете от душа над нея.

Съвет №3: ако сте достатъчно здрави, можете да прибегнете до бързо охлаждане -просто измийте лицето със студена вода или пък използвайте кубчета лед.

Съвет №4: послушайте любимата си музика, ако имате такава възможност.

КОНФЛИКТИТЕ В СЕМЕЙСТВОТО

Най-нови изследвания потвърждават положителното влияние на караниците върху здравето на съпрузите. В двойките, където единият от двамата не позволява на гнева си да се прояви, смъртността от кардиологична патология нараства с 11 процента. Смъртността намалява със 7 на сто ако само партньорът „изпуска парата“. Показателят на смъртността се снижава с 15 процента, ако и двамата съпрузи периодично изливат своите емоции.

Не забравяйте, че физическото здраве е тясно свързано с нашето настроение. Затова се старайте винаги да намерите повод за усмивки.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар