Конфликт с детето? Ето как да овладеете емоциите

По дефиниция конфликтът е сблъсък на интереси, в който удовлетворяването на желанията на едната страна води до неудовлетвореност на другата


Обикновено противостоянието е съпроводени със силни отрицателни емоции като гняв, обида, даже омраза.

Дори най-опитните родители изпадат в ситуации, при които техните желания, цели, мнения се разминават с тези на децата им. С порастването конфликтите се засилват, защото синът или дъщеря им иска да разширява зоните на своята свобода и самостоятелност. Хлапето се опитва да отмества границите, поставени от мама и татко, пробва да оспорва или да нарушава правила. При това често
не е възможно да се постигне съгласие. Отговорност на родителите е да се грижат за здравето, сигурността, възпитанието. В много случаи тя не се изпълнява с договаряне, нужно е налагане на дисциплина.

Според специалистите при конфликт с детето най-добър ефект има родителската увереност в правилността на решението и последователността. Те позволяват на възрастния да остане на твърда позиция, но спокоен и да не отвръща дори на агресивното поведение на детето.

Има общи принципи за поведение на родителя, които водят до разрешаване на конфликта, независимо от какво е предизвикан

1. Непременно поставете емоциите под контрол.

2. Опитайте да разберете
какви цели преследва детето, влизайки в конфликт с вас.

3. Дайте му възможност да се изкаже и аргументира, като внимателно изслушате неговата позиция.

4. Обяснете му своята позиция, без да повишавате тон. Вие също се аргументирайте.

5. Разчепкайте конфликта до дъно и изтъкнете какви са възможните последствия от нежеланието на детето да се съобрази с това, което вие смятате за правилно.

6. След като сте изяснили позициите си достатъчно разбираемо за детето, все пак не се налагайте. Питайте го има ли то предложения за изход от конфликта.

7. Пробвайте да постигнете съгласие по метода „печеля – печелиш“, като изберете най-приемливия вариант и за двете страни.

Спокойното разрешаване на спорните ситуации трябва да ви стане навик от най-ранна възраст на детето, защото с годините те ще се увеличават. В същото време синът или дъщеря ви трябва да осъзнае, че има случаи, в които не съществува вариант „печеля-печелиш“, а правила, от които не отстъпвате.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар