Кои са най-ефективните начини за укрепване на имунитета?

Укрепване на имунитета, предполагала ядете повече плодове, зеленчуци и ядки

За възрастен с нормално тегло се препоръчва около половин килограм на ден, по възможност сурови – 200 г плодове и 300 г зеленчуци, от които 100 г листни.

Яжте месо, но не тлъсто. Включете постно свинско, телешко, птиче и риба – 3-4 пъти седмично. Полезни са млякото и млечните продукти (поне 50 г сирене на ден), 4-5 яйца седмично.

Разнообразното хранене е ключът към доброто здраве и правилното функциониране на всички телесни системи

Не можете да използвате само един продукт, за да устоите на атаките на грипа и различни видове инфекции. Също така е важно да се следи размера на порциите храна и дневния прием на храните, които подобряват имунитета, за да не се провокира излишък от микроелементи или техния недостиг.

Здравословното хранене е добро начало за повишаване на имунитета и здравето ви, но не забравяйте други методи за превенция и контрол на грипа, за да запазите цялото си семейство в безопасност. Добра идея е да прочетете информацията за ваксината, за да видите дали е подходяща за вас.

Може да взимате хранителни добавки с витамини и минерали. Като силни имуностимулатори се сочат прополисът и пчелното млечице, билката ехинацея.

Пийте достатъчно вода, билкови чайове и прясно изцедени сокове -около 2 л на ден. Дехидратацията
понижава имунитета.

Спорни са съветите, че ракията убива всякакви вируси и бацили

Но ако решите да ги следвате, не прекалявайте – не повече от 50 мл твърд алкохол или чаша вино.

Не бива да подценявате съня -доказано е, че от него зависят защитните сили на организма. Като не спите достатъчно, мозъкът не произвежда нужното количество мелатонин. Този хормон е един от най-мощните естествени имуномодулатори. Постарайте се да си осигурите поне 8 часа нощен сън.

Разходките на чист въздух също укрепват имунитета – поне половин час на ден. Излагането на естествена светлина помага и за образуването на витамин D.

Овлажнявайте въздуха в стаята. Иначе лигавицата на носа изсъхва. А трябва да е влажна, за да изпълнява защитната си функция срещу попадащи в горните дихателни пътища болестотворни агенти.

Според медицински изследвания жените имат по-силна имунна система от мъжете. Силният имунитет е присъщ на женското тяло генетично, тъй като тя носи потомство. В допълнение, имунитетът на мъжете подкопава влиянието на лошите навици, нарушаването на режима на работа и почивка, както и небалансираното хранене.

Невъзможно е да се даде еднозначен отговор на въпроса как да се повиши имунитета

Всичко много зависи от индивидуалните характеристики на човек. Към решаването на проблема трябва да се подходи комплексно и на първо място трябва да преразгледате навиците си, някои от които може да са вредни, както и да промените ежедневната си диета. Това ще позволи на имунната система да укрепи и да използва пълния си потенциал.

Пробвайте да живеете без напрежение. Хроничният стрес доказано намалява защитните сили на организма.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар