Защо изпаренията от електронните цигари са опасни за непушачите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Пушенето на електронни цигари може да причини увреждане на имунните клетки при близките непушачи


Това може да доведе до сериозни заболявания в бъдеще. Заключението е на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Резултатите от техните изследвания са публикувани в списанието JAMA Pediatrics.

Какви щети може да причини пасивното вдишване на изпаренията?

Учените са установили, че когато сте близо до някой, който пуши електронна цигара, в продължение на 30 минути, оксидативният стрес се увеличава в клетките на непушача. Това се случва, когато в организма възникне дисбаланс между свободните радикали (частици, които могат да увредят клетките) и антиоксидантите (вещества, които се борят със свободните радикали). С течение на времето този дисбаланс може да играе значителна роля в развитието на сърдечно -съдови, белодробни и неврологични заболявания, както и рак.

Как се увеличава оксидативния стрес при непушачите?

Учените измерват нивото на оксидативен стрес преди и след изпаряването. При непушачите процентът се е увеличил 2-4 пъти по-високо, след като са вдишали дима на близките пушачи в продължение на 30 минути.

Авторите на изследването заявяват, че са изненадани от сериозността на ефекта, тъй като непушачите получават приблизително същия ефект от дима по време на парти, където се пушат електронни цигари. Резултатите от проучването противоречат на схващането, че електронните цигари са по-безопасни от тютюневите, и показват, че няма безопасно ниво на изпаряване.

Увеличава ли се оксидативния стрес при пушачите?

Авторите на изследването са провели подобен експеримент сред самите пушачи, които постоянно пушат електронни цигари. Имало е увеличаване на оксидативния стрес след 30 минути пушене. Учените смятат, че това може да се дължи на факта, че пушачите са имали изходни нива на оксидативен стрес, които са били вече повишени преди началото на експеримента.

Какво точно увеличава оксидативния стрес?

Учените все още не могат да дадат отговор кои компоненти на изпаренията – никотинът или не -никотиновите вещества – водят до увеличаване на оксидативния стрес сред пасивните пушачи. Те ще продължат да проучват, за да разберат.

Колко души са участвали в проучването?

В изследването на учените от Калифорнийския университет са участвали 32 души от двата пола, на възраст от 21 до 33 години. Сред тях бяха 11 непушачи, девет редовни пушачи на тютюневи цигари и девет души, които редовно използват електронни цигари.

Източник: www.health.harvard.edu

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар