Емоционалното хранене разваля не само фигурата, но и настроението

Емоционалното хранене е неефективен заместител на доброто настроение. Затова е по-добре да не го практикувате


Класика, позната от филмите, е жените да подхванат кутия сладолед с голямата лъжица, когато страдат заради нещо. Смята се, че като й видят дъното, вече ще гледат по-ведро на света.

Американски изследователи обаче твърдят, че това няма да ви утеши, ами допълнително ще ви развали настроението.

Учени от Университета на Пенсилвания са наблюдавали студентки в ежедневието им. Доброволките редовно попълвали въпросници за поведението, настроението и навиците си. Избрани
били момичетата, които не страдат от хранителни разстройства, но понякога си позволяват т.нар. емоционално хранене – да ядат лакомства, щом се чувстват притеснени или нещастни.

След анализа на анкетите учените открили интересна зависимост – когато били в лошо настроение, девойките се чувствали още по-зле, след като изяждали нездравословна храна, за да се утешат. При това проблемът идвал не само когато са преяли и им е станало тежко на стомаха.

Обратното – когато настроението им било добро, то си оставало добро, независимо от вредното хранене

„Това, което знаем за връзката между настроението и храненето, идва предимно от проучвания върху пациенти с хранителни разстройства
– казва Кристин Херън от изследователския екип. -Искахме да видим жените във всекидневния им живот, за да разберем дали настроението им се променя преди или след нездравословни хранителни практики.“

Авторският колектив смята, че данните от изследването ще помогнат за създаването на по-ефективни лечебни програми за хора, които имат проблеми с теглото и психиката.

Американските учени не казват, че ако хрупате ябълка вместо чипс, ще се излекувате от лошото настроение. Но поне няма да ви стане по-лошо.

Впрочем при изследвания на хора, страдащи от депресия, е установено, че състоянието им се подобрява, когато в менюто им са включени здравословни храни. И се влошава от захарни изделия, рафинирани зърнени закуски, пържени храни, преработени меса, сладки напитки. Добре им действат зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни, риба, леки меса, зехтин, ядки, изрежда проф. Фелис Джака, водещ автор на изследването.
vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар