Хранене срещу остеопороза – още от тийнейджърска възраст

Нови проучвания показват, че жените могат да се намалят риска от остеопороза с подходяща храна още от тийнейджърските си години


Остеопорозата е женска болест, която настъпва без видими симптоми. Тя е заболяване на костите, при което намалява плътността им и стават чупливи. За рискови фактори се смятат фамилната обремененост, дефицитът на естрогени, обездвижването, менюто без достатъчно храни, богати на калций, фосфор и витамин D, злоупотребата с алкохол, кафе, цигари. Причини често са артрити и заболявания на черния дроб, стомаха, червата, за-щото тогава хранителните вещества не се усвояват правилно. Някои лекарства – например за разреждане на кръвта, също предизвикват намаляване на костната плътност.

Повечето жени, които не са си правили изследвания за костната плътност, разбират за остеопорозата едва когато получат фрактура. Счупването на кост може да е при падане или свръхнатоварване, но може да се случи дори при рязко завъртане в леглото.

Болестта е лечима, ако диагнозата бъде поставена рано

Специалистите съветват жените, при които има рискови фактори, да си направят изследвания още след 35. Разумно е да ги направи и всяка жена, която забележи, че става по-ниска – намаляването на ръста е един от признаците за остеопороза. Други възможни са чести болки в гърба и кръста, особено при физическо натоварване, и деформации на скелета.

С двойно рентгенологично сканиране, чрез стойности в кръвта и урината, серумните нива на витамин D, маркерите за костна резорбция и т.н. се определя костната плътност. Лекарят предписва медикаменти, които блокират изтъняването на костите и стимулират изграждането им. При новите терапии т.нар. интелигентни биологични медикаменти действат само в участъците, в които е нужно.

За профилактика срещу остеопорозата основният съвет към жените е да ядат повече храни, богати на калций и фосфор, през целия си живот.

Скорошно изследване на учени от университета „Пардю“ препоръчва като особено полезна царевицата. Тя е богата на калций. Целулозата се преработва в червата и се разгражда до късоверижни мастни киселини, които укрепват костите.

Разтворимите влакна на царевицата са изключително нужни за жените в два периода от живота. Първият е юношеството, когато костите се изграждат. Вторият е след 40-45, преди менопаузата, когато жената губи костна маса и рискът да развие остеопороза е по-висок. Царевица в менюто може да помогне за задържане на калция в костите, посочват американските учени. Според тяхното изследване жените, които редовно консумирали царевица, успели да съхранят калция в костите си.

При друг експеримент тийнейджърки в продължение на 3 седмици яли различно количество царевица

Тези, които консумирали най-много, повишили усвояването на калций. Благодарение на това те могат да образуват 1,8% повече костна тъкан.

Препоръчва се и рибата да се яде заедно с костите, когато те са достатъчно фини, както е например при сардината. Това е начин да се добави много калций, който е и лесно усвоим.

На калций и фосфор са богати още млякото и млечните продукти, зелето, бадемите, лешниците, орехите. Продукти с високо съдържание на витамин t) са рибено масло, краве масло, яйца. Важен фактор е честото излагане на слънце.

Срещу остеопороза задължително трябва се ограничат кафетата до 3-4 дневно, алкохолът и цигарите. Солта също, защото ускорява костната загуба.

Задължително е да се увеличи движението – до 5-6 км ходене пеша всеки ден.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар