Как да се преборим с петната по кожата?

Очаквате лятото с нетърпение, но когато става въпрос за здравето на кожата, най-дългоочаквания и горещ сезон крие някои рискове. Един от тях е пигментацията.

 Под слънцето

Желанието за бронзов загар и вълнува­щи приключения край брега на морето често ви кара да забравяте да осигу­рите защитата, от която се нуждае кожата ви под парещите лъчи на слън­цето. Изгарянето го усещате почти веднага, но някои нежелани реакции се появяват по-късно, особено неприят­ните тъмни петна по лицето и тяло­то. Защо се случва това? Слънчевите лъчи нарушават синтеза на меланин в меланоцитите (клетки на епидерми­са), което води до трайно потъмнява­не на отделни участъци – лице, чело и ръце, а това се превръща в козмети­чен проблем.

петна по кожата

Петна по кожата – как да ги премахнем?

Други причинители

Освен расовия и етическия фактор, натрупването на това естествено ве­щество зависи от множество вътреш­ни и външни причини. Към тях се отна­сят хормонални фактори (бременност, контрацепция), вродени или възрастови изменения на кожата, локална или обща употреба на някои лекарствени сред­ства, травми, различни заболявания, стареене на кожата или допълнително ултравиолетово облъчване (например солариум). Проблемните меланоцити не са единствената причина за потъмня­ването на тена. Според лаборатории Clarins загубата на светлинния капитал на кожата се дължи на неспособността на дермата да отразява светлината. А знаем, че дермата е основната отразя­ваща структура в кожата, която играе роля, подобна на сребърния слой на огледалото, който се намира точно под стъклото.

 Минерална терапия

Естественият регулатор на процеса на пигментиране е мине­ралната сол калиев сулфат (Шуслерова сол №6), която е и градивен елемент на най-горния слой на кожата. Солта се изчерпва много интензивно от организма при употреба на повече кафе, алкохол и цигари. Приемът на солта в комбинация с Шуслеро­ва сол №4 калиев хлорид (подобрява храненето на кожата) и Шуслерова сол №10 натриев сулфат (подпомага изхвърлянето на вредните вещества от кожата) води до избледняване на пигментните петна и подпомага равномерната пигмента­ция. Терапията обаче трябва да бъде продължителна – поне 3-месеца всеки ден се приемат по 5 таблетки от всяка сол. А за предпазване от пигментни петна се препоръчва прием по 3 таблетки от всяка сол на ден, поне месец преди интензивното излагане на слънце.

 Малък полезен речник

Актиничното лентиго или т.нар. „старчески петна“ се дължат на продължителни излагания на слънце, а кафявите петна се появяват по челото, лицето, гърба, ръцете и краката. Тези хомозенни хиперпиаментаиии се увеличават с напредването на Възрастта. Мелазмата пък е с хормонален произход. Понякога я наричат „маска на бременността“, тъй като се появява заради повишените нива на естроген по време на бременността.

Какви други методи може да използвате?

Освен чрез процедури с лазер, които може да си направите в естетична клиника, може да се преборите с пигментните петна и у дома. Стига да имате подходящ продукт в ръцете си.

  • сп. „Story”

    Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар