Как да накарате лалетата и зюмбюлите да цъфтят не само през пролетта

Пролетните луковични цветя са най-гъвкави в цъфтежа си

Като управлявате периода им на покой, може да получите красив букет по всяко време на годината, не само през пролетта. Ръководството на процеса е интересно и съвсем не е сложно.

Принудителното цъфтене настъпва, след като стимулирате образуването на пъпки в нетипично време. Може да се приложи при всички пролетни цветя: лалета, нарциси, зюмбюли, луковични ириси, кокичета, минзухари, синчец. Най-добре е да изберете ниски растения и средни на височина. Колкото е по-прост строежът на цвета, толкова по-добре. Принципът е един и същ, независимо за кой празник искате да си осигурите букет. Разликата е само в сроковете за засаждане.

Луковичните минават през два етапа. Първо се държат на студено и тъмно. Лалетата имат нужда от 11 до 22 седмици, зюмбюлите – от 10 до 14, синчецът – от 8 до 11, минзухарите – от 15 до 16, кокичетата – до 18, нарцисите – от 13 до 15.

Много е важно да сте избрали луковици, подходящи за регулирано цъфтене

Не всички стават. Предлагат се и такива, които вече са минали през хладен период и имат нужда само от седмица-две на студено. След това от 2 до 5 седмици на топло стигат на луковиците, за да се появят първите пъпки. Най-бавно става при лалетата, а най-бързо цъфват зюмбюлите и кокичетата.

Посадъчният материал трябва да е качествен. Избирайте луковиците да са едри, свежи, без наранявания.

Преди засаждане се махат сухите люспи

Препоръчително е да се обработят в слаб разтвор на калиев перманганат за дезинфекция. Може да използвате различни съдове. Широчината не трябва да е голям, а почти с диаметъра на луковиците. Височината им обаче е нужно да е 4-5 пъти по-голяма.

Ако ще садите композиция от различни цветя изберете широк съд. Ако няма дренажни отвори, дебелият слой от камъчета е задължителен.

Почвата трябва да е специална за луковични растения, в нея има перлит, едър пясък

Може и да не садите луковиците, а просто да ги топнете във вода. Но не целите, а само връхчетата.

Засаждането може да се направи преди студения период и след това. Заравят се с почва не много дълбоко, а с около 2 см пръст и малко пясък отгоре за съхраняване на влагата. Полива се умерено.

Ако предстои студен период, трябва да увиете саксиите с тъмен найлон, плат или хартия. Направете отвори за достъп на въздух, но малки, за да не пропускат светлина. Най-лесно е да наредите саксиите в хладилник, но не трябва да го отваряте.

На тъмно се държат, докато кълновете станат поне 2,5 см. След това се местят на сенчесто място. Луковици, прекадено рано преместени на светло, може въобще да не цъфнат. След около седмица вече ги сложете на разсеяна ярка светлина.

През първия етап идеалната температура е 4-5 градуса, лалетата и синчецът обичат малко по-топло

След това пак не е добре да са в обичайни стайни условия, от 10 до 16 градуса са най-подходящи за втория етап на образуването на пъпки. Едва когато те се разтворят, може да ги държите на по-топло, но пък така ще съкратите живота на цветовете.

През студения период луковиците почти не се нуждаят от поливане, сипва се вода само при пълно изсъхване на почвата. Но високата въздушна влажност е необходима. След това поливките се увеличават постепенно. Винаги се изчаква горният слой на почвата да изсъхне. Внимавайте да не мокрите листата и стъблата.

След изсъхване на цветовете поливайте още месец цветето, за да се възстанови луковицата. Може да я засадите в градината, но не и отново да я използвате за контролиран цъфтеж.

Източник: landshaftnik.com

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар