Толкова ли е трудно да се направи добър комплимент?

Изкуството на комплимента е сложно. Tой играе огромна роля в отношенията и неслучайно има световен ден на комплимента – всяка година в първата неделя на март

Комплиментите не бива да са клишета, а да звучат лично, измислени специално за човека, към когото ги отправяте. Затова няма общовалидни рецепти кои са най-подходящите комплименти. Но има поне три и тям подобните им, които не бива да изричате.

Никой не прави комплимент, за да обиди

Някои просто не знаят къде да спрат. „Изглеждаш страхотно за твоята възраст“ е
кристален пример за излишество.

Със същия успех можете да кажете откровено дебелашкото „Стара чанта, ама лачена“.

Желязно правило е да не споменавате за възраст нито на жени, нито мъже, като искате да ги поласкаете. Това е все едно да кажете „интелигентен за полицай“, „умна за блондинка“, „възпитан за перничанин“ и т.н. тъпи и обидни сравнения.

Грешката с включването на възрастта обикновено правят млади хора. Като сте на 20-30, онези на 50 ви се струват вече стари. И какво по-мило да речете на един такъв човек, освен че изглежда страхотно за тая преклонна възраст. Ами не, и на 100-летника няма да му хареса намек за годините, макар да се гордее, че ги е доживял. Просто спрете на „Изглеждаш прекрасно“ и наистина ще го зарадвате. Клише е, звучи като дежурна фраза, но по-добре това, като не можете да измислите нещо оригинално и лично.

Психолозите подчертават, че щом искате да направите комплимент, напълно забранено е да класифицирате вашия събеседник

Не бива да поставяте комплимента в рамка, която важи само за определена категория хора. „Толкова правилно говориш за момиче от Северозапада“, „Много си общителен за програмист“, „Колко много художествена литература си прочела, нищо че си счетоводителка“, „Караш страхотно за жена“ само приличат на похвали. Всъщност показват снизхождение, което е по-обидно и от грубост.

Подобни комплименти говорят изключително зле за човека, който ги прави, защото издават собствените му предразсъдъци. Той не само няма да отвори сърцето на събеседника си, а направо ще го отблъсне.

Не толкова очевидни грешки могат да бъдат направени от съвсем добронамерена искреност. Виждате приятелка и възхитено възкликвате „Колко си отслабнал/а“.

Очаквате да се зарадва, а насреща ви – кисела физиономия.

Да, защото вашият комплимент, крещи „Доскоро беше дебел/а“. Няма да зарадвате никого, че оценявате неистовите му усилия да влезе във форма, като ги назовавате толкова откровено. Особено пък ако не сте насаме, а наоколо има слушатели. Публиката може би не знае, че приятелката ви е била дебела. Като го съобщавате, що за комплимент сътворявате.

Избягвайте сравнението, вместо него просто кажете „Изглеждаш фантастично“

Няма да правите грешки, като запомните най-важното за комплимента: той не е обикновена информация.

С „Колко си отслабнал/а“ вие точно това съобщавате и показвате удивление („Ама как успя да ги свалиш тези килограми?!“). А с „Изглеждаш фантастично“ изразявате възхищение. Тя, приятелката ви си знае с какво го заслужила. И въпреки това от вашето възхищение й става много по-приятно отколкото от вашето удивление.

За сбърканите комплименти си има термин

Психолозите ги наричат вербални подхлъзвания. Казвате нещо, което смятате, че ще зарадва събеседника ви, а той реагира, сякаш сте го ощипали. Това означава, че интерпретира по различен начин думите ви.

В повечето случаи се дължи на лошата ви преценка за самия човек, а понякога на лоша осведоменост за културни, религиозни и т.н. особености. Те съществуват дори в Европа, така че като искате да станете симпатични на делови партньори или на бъдещи роднини от други нации, информирайте се предварително какъв род комплименти (според вас) те биха могли да интерпретират по друг начин.

Социална осъзнатост психолозите наричат способността да разпознавате
чувствата на другите и умението да подберете думите си така, че да предизвикате у тях положителни емоции.

Специалистите смятат, че не е чак толкова трудно да се научите да правите комплименти и да подобрите общуването си

Непознатите ще започнат да ви смятат за харизматична личност, а партньорът никога няма да се усъмни в любовта ви.

Първото и задължително условие е при разговора да посветите цялото си внимание, на събеседника. Всеки е сложна личност, не можете да разберете как се чувства в момента, ако не обърнете към него своята личност. Като внимателно слушате, като следите мимиките, жестовете, позите, ще отгатвате какво изпитва и моментално ще нагаждате поведението си според това.

Разбира се, трябва да се стараете да сте
не на светлинни години от истината

Вярно, комплиментът не е обикновена информация. Но ако прекалите, събеседникът ви ще се подразни. Може да реши, че му се подигравате. Или го съжалявате. Или ще отмине думите ви като дежурна любезност. Накратко, няма да го предразположите, ако все пак не вложите доза истина и искреност.

Другото е да не „предобрите“ дотолкова, че комплиментът ви да звучи като подмазване

Това няма да хареса нито на шефа, пито на свекървата. А пък мъжът ви нищо чудно да реши, че прекалявате поради някаква гузност.

Правилата за елегантните и дебелашките комплименти важат и с любимия, роднините, приятелите, които си мислите, че добре познавате. Смятате, че сте напълно наясно какво да очаквате, а близките могат най-много да ви изненадат с реакция.

„Стана много як“, казвате на любимия, който упорито тренира във фитнеса няколко пъти в седмицата

И той се обижда, сякаш чува „Беше много хилав“. Ами пореден пример за излишна дума в комплимента. Пропуснете „стана“. Достатъчно е „Много си як“ и възхитен поглед. На всеки мъж ще му хареса, даже да не е напреднал много с бицепсите и плочките на корема.

Психолозите подчертават, че за да сте симпатични на хората, не е достатъчно да не изричате откровени грубости, обиди, иронии. Вербалните подхлъзвания са коварни, защото на вас ви се струват любезни и не осъзнавате, че с тези фрази засягате чувствата на другия човек. Целта е да си забраните да ги изричате, макар че са комплименти-клишета и веднага ви идват на ум като прословутото „Колко си отслабнал/а“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар