Как се отслабва с диетата „6 листенца“?

Ти лайф за Лекува

Диетата „6 листенца“ е измислена в Швеция от диетолога и психолог Ана Юхансон

Тя й дала това име, за да навява приятни асоциации. Всеки може да си нарисува сам цвете с шест различни на цвят листа, да си го залепи на хладилника и така по-лесно да следва предписанията. Авторката обещава свалянето на 4-5 кг за седмица.

Базовата програма продължава 6 дни. Може да бъде повторена само веднъж. След това е нужно прекъсване от година. От една страна диетата е моно, защото всеки ден се ядат храни от една група. Но от друга осигурява разнообразие, като се редуват белтъчни и въглехидратни продукти. Така се пречи за отключването на защитите на метаболизма. Организмът няма време да привикне към храната.

Освен продукти от една група не бива да се яде нищо друго

Не трябва да се добавя захар, а солта се ограничава до минимум. Препоръчва се пиене на 2 л вода на ден, зелен чай и 1 чаша черно кафе. В зеленчуковия ден е позволена 1 с.л. зехтин, а в изварения -чаша айран или друга белтъчна храна.

Примерно меню

1-и ден: Риба и морски дарове. Размерът на отделните порции може да определите сами, важно е менюто да съдържа само 500 г от продуктите. Може да изберете която и да е риба, добре е да не е много мазна. Изпечете я на фурна, сгответе я на пара или я задушете, но не я пържете. Скаридите са подходящ вариант за разнообразяване на менюто, но не трябва да ги приготвяте с мазнина. Единствената позволена подправка е лимонов сок.

2-и ден: Зеленчуци. Те може да са най-различни, но диетоложката препоръчва зеле, домати, тиквички или тиква. Може да ядете един вид или да комбинирате няколко. Максималната дневна порция е 1500 г. Препоръчва се половината да приемате в суров вид, останалата част да задушите или изпечете. Може да си приготвите и супа, но в нея не трябва да има фиде или ориз.

3-и ден: Пиле

Варете го или го печете, но избирайте най-диетичните части – филе или почистени от кожата и мазнината бутчета. Дневната норма е 500 г, разпределете ги, както искате. Билки ще придадат допълнителен вкус на месото, но не трябва да използвате мазнина при готвенето.

4-и ден: Зърна. Може да избирате всякакви пълно-зърнести. Препоръчват се ориз, пшеница и елда. Максималната порция за деня е 200 г в суров вид. Приготвяйте ги само с вода, единствената позволена подправка е малко сол.

5-и ден: Извара. Дневната доза е 500 г със средна масленост. Не е добре да е съвсем обезмаслена, защото организмът има нужда от мазнини. Може да разнообразите менюто си с малко сирене, яйце или натурално кисело мляко.

6-и ден: Плодове. Максималният дневен обем е 1500 г, но е добре те да са сезонни. Не яжте банани, грозде и други сладки плодове. Сушените също не са позволени. Може да си направите и плодова салата, която да подправите с лимонов сок и щипка канела.

Излизането от диетата не е сложно. Може да продължите с балансирана дългосрочна програма. Или да минете на разделно хранене и да продължите ефекта от диетата „6 листенца“. Вариант е и постепенно включване в менюто на всички останали продукти. Правилният подход гарантира задържане на постигнатия резултат една година.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар