Тънкости и съвети за печене на цяло парче месо – ЧАСТ ВТОРА

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

При високотемпературното печене месото се слага в предварително загрята до 210-230 градуса фурна и се пече 10-30 минути


Това зависи от размера на парчето, до появата на коричка, която запечатва соковете във вътрешността. Точната температура също зависи от големината на парчето. Ако готвите до 1 кг месо с неголямо количество външна мазнина, включете печката на 210 градуса. За парче над 1 кг загрейте фурната на 220-230 градуса.

След 10-30 минути трябва да намалите градусите до 160-170. За да изстине по-бързо фурната, отворете вратичката за 30-60 секунди. После продължителността на печене се определя от големината на парчето и степента на изпичане, която искате да постигнете.

При 160-170 градуса за телешко или овнешко месо с тегло под 5 кг на всеки 500 г са нужни 20 минути за добре изпечено, 15 за средно изпечено и 10 за алангле. Т.е. за парче месо от 1 кг печенето във вече намалената фурна трябва да продължи 40,30 или 20 минути. За свинското са нужни 25-30 минути печене на всеки 500 г тегло. То е винаги добре изпечено, не се приготвя средно изпечено или алангле.

Ако фурната ви не може да достигне първоначалните високи градуси

Може да запържите парчето месо на много горещ тиган до равен златист цвят и коричка от всички страни. В голям тиган загрейте олио, масло или разтопете късчета сланина, сложете подсушеното месо и го пържете по 2 минути от всяка страна. След това го пъхнете във фурната и го печете до готовност на около 160 градуса.

Никога не слагайте месото в незагрята до нужната температура фурна – соковете му ще изтекат

Ако при печенето забележите, че коричката започва да се препича и има опасност да загори, покрийте месото с фолио.

Нискотемпературното печене прави месото по-сочно и крехко, без хрупкава коричка. Печенето е на 120-160 градуса, може и при още по-ниска температура от порядъка на 60-70. Колкото по-ниска, толкова по-продължително е печенето. Точно време е трудно да се посочи, но може да използвате някои от начините за проверка на готовността на месото. Най-сигурният е измерване на вътрешната температура на месото с кулинарен термометър. За телешкото и овчето месо градусите са 71 за добре опечено, за средно опечено – 60-63, за алангле – 54. При свинското вътрешната температура на готовото месо е 71-77 градуса.

Имайте предвид, че дори след изключване на фурната вътрешната температура на месото продължава да се повишава. Затова спирайте печката, когато до достигане на желаните градуси остава още малко. При желана температура от 71 градуса изключвайте при достигнати 65. Ако нямате кулинарен термометър, прободете месото на няколко места с тънък нож или игла. Готовността се определя по цвета на сока, който изтича. Ако е мътен и червеникав, месото е още сурово. Прозрачен ли е, значи е добре изпечено. Не бодете често, за да не загуби месото твърде много от соковете си.

След като извадите печеното, оставете го да си почине

Сложете го в затоплена чиния, покрийте с фолио и дръжте на топло 15-20 минути. През това време готвенето продължава за сметка на остатъчната топлина, а соковете се разпределят в цялото парче.

От останалите в тавата сокове и мазнина може да приготвите сос, като добавите малко бульон или вино и кипнете на котлона или във фурната на 180 градуса. Щом закипи, прибавете 1 ч.л. брашно, като я разпръснете равномерно, разбъркате с шпатула и варите до желаната гъстота. Може да добавите в соса подправки и зеленчуци на вкус. Преди поднасяне прецедете соса и го загрейте.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар