Как да познаете истинското смути?

Нова здравословна мода – смути в бутилка

Иновациите в хранителната индустрия намират все по-пряк път към нашето меню и отговарят все по-лесно на нашите нужди от по-здравословен начин на живот, който да е съобразен с ритъма ни на работа. Водещи световни марки вече предлагат и у нас своите „течни плодове“ в бутилки с надпис smoothie.

Но възможно ли е едно смути в бутилка да ни предостави качествата прясно изцедения сок?

Експертите твърдят, че да, и то при гарантиран процес за качество на вложените плодове, по-висок от този при плодовете, които сами купуваме и блендираме (защото при домашното приготвяне на смути използваме плодове, за които не се знае с какво са пръскани, как са съхранявани и отглеждани и т.н.).

смути

Вкусно смути

Смути в бутилка: как се прави?

В зависимост от рецептата, взимат се различен брой и вид плодове, които при определена съвременна технология се докарват до хомогенна плодова смес от наистина 100% плодове, без никакви други добавки.

Съгласно законодателството и суровините, които се използват, смутито в бутилка се прави само от соковете и пюретата на здрави, здравословни и подходящо зрели плодове, без добавяне на други плодови видове (извън обявените на етикета) и с гаранция за липса на ГМО.

Смутито не може да бъде подправено по никакъв начин, например чрез добавяне на захари или киселини, и не се обработва по никакъв начин, който да промени сензорните или хранителните му свойства извън нормалния диапазон на оригиналния плод. Процесът завършва с пастьоризация – добре познатата техника за консервиране, използвана и от нашите баби, но в случая – под строг контрол за гаранция на качеството и наистина безкомпромисни производствени стандарти.

Така, с една малка бутилка, ние си набавяме хранителното разнообразие на няколко плода, и то наведнъж.

Особености на пастьоризацията

Това е процес на еднократно загряване на течни продукти или вещества при висока температура (за унищожаване на вегетативните форми на микроорганизмите), като хранителната стойност на продуктите практически не се променя, съхраняват се вкусовите качества и ценните съставки (витамини, ензими и др.).

Как да познаете истинското смути?

Обикновено плодовете и процентът на тяхното се изписват отзад на етикета на бутилката, пише „Жуpнaл“. Там отговорните производители изписват и всички други съставки, вложени в процеса (ако има такива). Ако е истинско смути, не трябва да има друго, освен изброено процентно съдържание на истински плодове.

И ако, често забързани, нямаме време да хапваме здравословно и сутрин и вечер да осигуряваме на организма си разнообразие от плодове, то смутито в бутилка значително по-бързо и вкусно ни ги предоставя.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар