Профилактични съвети срещу запек (обстипация)

Своевременното отстраняване на запека има голямо значение за предотвратяване на много заболявания при жените.

–          Съвет 1: избягвайте редовното консумиране на суха храна.

–          Съвет 2: Придържайте се към диета, богата на плодове, зеленчуци, съдържащи целулоза, овесени ядки, сушени плодове, смокини, сливи, фурми!

–          Съвет 3: Приемайте достатъчно количество течности- 1, 5 до 2, 5 литра дневно! Сутрин на гладно изпийте чаша хладка вода!

–          Съвет 4: Избягвайте заседналия начин на живот, правете редовно гимнастика, плувайте!

–          Съвет 5: Употребявайте билки, помагащи за редовното изпразване на дебелото черво!

Пийте отвара от следните билки:

–          Зърнастец

–          Майчин лист

–          Липа

Наличието на обстипация ни прави на неработоспособни, потиснати често върху кожата ни се появяват обриви, петна, които са свързани с натрупването на токсини в организма. За да се предпазим от запек или вече да облекчим положението вече при съществуващ запек , се налага коренна промяна на хранителния ни режим. Препоръчват се пресни плодове, като е хубаво сутрешната ни закуска да се състои предимно от тях. Освен това между храненията трябва да се пие по много вода- тя прогонва чувството за глад и улеснява работата на отделителната ни система. Полезни са: ябълките, съдържащи много пектин и баластни вещества, сушените сини сливи. Най добре е да се накиснат във вода от вечерта, за да омекнат, а на сутринта да се изпие водата, в която са престояли. Овесените ядки също снабдяват организма с баластни вещества и са полезни при хроничен запек. Сутрин след събуждане е добре да се прави лек масаж по посока на часовниковата стрелка. Движенията започват отдолу ниско в дясно нагоре успоредно на дебелото черво  под ребрата и надолу ниско вляво тоест по хода на дебелото черво. Достатъчно движение е физически усилия също помагат за добрата перисталтика. Препоръчва се също отвара от майчин лист.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар