Профилактични съвети при разширени вени (варици)

По често засегнатите са жените. Съществува фамилна предиспозиция за появата им.трябва да се избягват факторите, предизвикващи разширени вени:

–          Продължително стоене в изправено положение на едно място.

–          Повишаване на налягането в корема при някой професии.

–          Застоял начина на живот, обездвижване.

–          Наднормена телесна маса.

–          Употреба на алкохол и силно пикантни храни и подправки.

–          Продължително излагане на пряка слънчева светлина.

–          Горещи бани, вани, сауни.

–          Причина за разширените вени обикновено е повишената разтегливост на стените на вените на фона на хормонален дисбаланс и високо венозно налягане.

Болестта най често се провокира от бременност, раждане, работа на крака, дълго стоене прави, престой в много топли помещения, свързано с професионалната ангажираност или посещаването на сауна и други. Първоначално се усеща тежест, подуване и умора при ходене и при стоене. Особено вечер и в горещите дни. След това постепенно се появяват изпъкнали синкави приличащи на шнурове вени, разположени под самата повърхност на кожата. Какво да се направи за да се предотвратят вариците или да се облекчи състоянието на вече съществуващите? Освен казаното до тук трябва да се почива по често, да се избягва продължителното стоене в изправено положение, да се поставят краката на по високо и да не се кръстосват в коленете, тъй като се нарушава кръвообращението. Полезно е носенето на специални чорапи или чорапогащници,еластични бинтове. Трябва да се избягват сауната, топлите вани, горещите кола маски за епилация на краката, както и стегнатите и впити в тялото дрехи. Да се правят хладки бани на краката и по възможност през лятото повече време да се ходи бос по влажен пясък. Масажът с леко притискане в посока от стъпалата към бедрата може да намали дискомфорта. Билколечението с глог, боровинка, и други, които укрепват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението е също от значение. Местното прилагане на настойка от конски кестен повишава тонуса на вените. Диетата трябва да е насочена към намаляване на мазнините и солта, които усилват задържането на течности и указват натиск върху краката. Ако служебните задължения са свързани с дълго стоене на крак, трябва да се правят по чести почивки. В крайна сметка, ако са се появили разширени вени и медикаментите (таблетки, гелове), както и хигиенно- диетичния режим не помагат, идва място на хирургичното лечение.

Съвети за предотвратяване на разширени вени:

–          Съвет 1: Не стойте прав продължително време на едно място без движение! Например повече от един или два часа.

–          Съвет 2: Не стойте продължително време на слънце на едно място!слънцето е много опасен фактор ако дълго стоим под жарките му лъчи. То силно разширява кръвоносните съдове и може да се получат трайни промени- разширени вени. Слънцето не е така опасно, когато се движим- например разходки в планината на слънце в горещи дни.

–          Съвет3: избягвайте горещите вани и сауни! В това отношение е опасен продължителния престой в горещи минерални басейни, например повече от пет или десет минути. Къпането във вана не е вредно, когато температурата е около 37 градуса по целзий, приятна за тялото.

–          Съвет 4: Не вдигайте тежести! Вдигането на тежести е свързано с напрежение на кръвоносните съдове, което води до разширени вени.

–          Съвет 5: Контролирайте теглото си!

–          Съвет 6: Спортувайте!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар