Специалната диета при гъбички се започва след препоръката на лекаря !

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Вчера бях на гинеколог, но за пореден път останаха доста въпроси, които не са ми ясни. Мислите ли, че има връзка между гъбичните заболявания на половата система и храненето, и ако има такава, можете ли да ми дадете някакви насоки за промяна в хранителния режим?

Галя Атанасова – Русе

Кандида албиканс представлява гъбичен организъм, който обитава червата. Когато е в малки количества, бактерията е полезна за организма. В големи количества обаче кандида ал­биканс може да доведе до усещания за дискомфорт, които варират по сила и степен. Като начало е важно да знаете, че за да възстановите успешно бакте­риалния баланс на своя организъм, е не­обходимо да спазвате специална диета и да приемате пробиотици.

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУМИРА ПРИ КАНДИДА (ГЪБИЧКИ)?

За да намалите количеството на кандида бактериите в организма си, е не­обходимо да изключите въглехидратите от диетата си. Добра идея е да ограни­чите приема на хляб, макарони, пресни и сушени плодове до 20-60 г дневно. По този начин ще намалите и размножителните способности на гъбичките.

Сведете до минимум консумацията на захар и захарни изделия. Захарта се среща под много и различни форми, за­това четете внимателно етикетите на хранителните продукти.

Старайте се да сведете до ми­нимум и консумацията на мед, меласа, кленов сироп, захар, шоколад, алкохол, царевичен и оризов сироп. Необходимо е да преустановите консумацията на храни, които съдържат мая и глутен.

Оцетът и храните с високо оцетно съдържание допринасят за повишаване на киселинността на стомашно-чревния тракт, което ги прави много непод­ходящи за хора, страдащи от гъбични инфекции.

Ограничете и консумацията на всички млечни продукти. От тях само киселото мляко няма да ви навреди и не е нужно да го изключвате от диетата си.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ КОНСУМИРА ОТ БОЛНИТЕ С КАНДИДА?

При откриване на кандида гъбички вашето тяло ще се нуждае от определен вид хранителни вещества. В специалния списък с полезни храни в борбата с кан­дида албиканс участват чесънът и лукът, бета-каротинът и витамин С, които най-лесно се набавят от зеленчуците с тъмнозелени листа. Също така, много полезен помощник е и витамин Е, който се съдържа основно в ядките и семената. Позволява се и консумацията на кафяв ориз и просо.

ВНИМАНИЕ!

  • Препоръчителната продължителност на ди­етата с ограничена консумация на изброените по-горе храни eoml до 3 месеца. След този период можете постепенно да върнете в менюто си забранените продукти. За предпочитане е да започнете повторното включване на „забране­ните“ храни в менюто си една по една.
  • Важно е да наблюдавате как реагира органи­змът ви, в случай че старите симптоми се поя­вят отново. Тогава избягвайте храната, която според вас е станала причина за дискомфорта. С повторен кандида тест засечете количеството на гъбичките бактерии, за да се уверите, че то е в допустимите граници.

ЛЕЧЕНИЕ С НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

При лечение на кандидозата с успех се използват смеси от лекарствени растения, съдържащи фитонциди и притежаващи активни противогъбични Свойства.

Като спомагателна терапия при кандидозата фитотерапевтите препо­ръчват следната смес – по 10 г хвойнови и елови пъпки; 15 г брезови пъпки; 20 а гра­дински чай и по 5 г бял равнец и листа от евкалипт. За приготвяне на отварата се вземат 1-2 супени лъжици от сместа и се заливат с една чаша вода. Ври на водна баня 5-10 минути, престоява 30 минути и тогава се прецежда.

Приема се редовно по една четвърт чаша, 3 пъти на ден след ядене в продъл­жение на2-3 месеца.

За да се подобри цялостното състо­яние на организма, се препоръчва балан­сирано хранене с добавка на витамини и минерали. Това ще помогне за увеличава­не на имунното действие и за овладяване на продължителните инфекции,свързани с кандида. Те не трябва да съдържат дро­жди, а да бъдат естествени препарати, в чийто състав да влизат цинк, магнезий, витамин А и витамин В6, фолиева кисели­на, желязо незаменими мастни киселини и микроелементи.

Създаването на добри хигиенни на­вици е много важно за предпазване от гъбични инфекции. Общият стрес трябва да бъде сведен до минимум, тъй като той може да доведе до увреждане на имунна­та система. Други страни от начина на живот, които въздействат положително или отрицателно върху вагиналните инфекции, са:

Достъп на въздух до гениталиите, като се облича памучно бельо и се избягва носенето на колан или стегнато бельо.

Предотвратяване достъпа на анални бактерии към вагината, като се изтрива отпред назад и се избягва ползването на спрей и на пудра, които предизвикват възпаление. Трябва да се знае, че дамски­ят душ не е необходим, когато вагината е здрава и естествено чиста.

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар