Папиломата е опасно вирусно заболяване, което се пренася по полов път !

Преди известно време по шията ми се появиха голямо количество микроскопични образувания,  нещо като малки брадавички със светлокафяв цвят. По-рано никога не съм имала такъв проблем.

Дианка Димитрова Васева – Димитровград

ТОВА Е ВАЖНО!   Не бива след премахване на папилома да се използват ултравиолетови лампи или солариум. Кожата след интервенцията е нежна, още е травмиране и е възможно да се получи сериозно изгаряне.

Навярно става въ­прос за папилома, която, също като кондиломите и брадавиците, е проява на вируси. Инфекцията се предава по полов път. Понякога попада в ор­ганизма на майката по време на износването на плода и е възможно дълго време да не се прояви. Статистиката показва, че днес около 30 на сто от населението на България са носители на вируса. Значител­на част от тези хора дори не предполагат, че в техния организъм има такава инфекция. Вирусът на папиломата може десетки години да дреме в организма, без да се прояви по ня­какъв начин. Затова пък може да се „разбуди“, предизвикан от редица фактори, например от­слабване на имунитета. При това тази инфекция определено е зависима от хормоните. Ако в организма се появят хор­монални нарушения, това най-вече се отнася за жените, вирусът получа­ва своя шанс да се появи на светло. Затова той е най-активен в периода на бременността или на менопаузата. Неговата активност зависи пряко от особеностите на метаболизъм на естрогените в организма.

Папиломата може да се отстрани в козметич­ните салони, но на нейно място могат да оста­нат кафяви петънца, които понякога изчезват много трудно. Всичко за­виси от индивидуалната чувствителност на ко­жата. Понякога се случва така, че пигментацията се забелязва през зима­та, но по време на лет­ния загар изчезва.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар