Това са правата ви, когато пътувате със самолет

промоции

Полетът закъснява, отменен е или сте останали без багаж в чужда държава… Как да защитите интересите и правата си – съветите са на Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център (ЕПЦ), България. Специалистите от ЕПЦ могат да ви съдействат за решаване на проблеми при полети, когато превозвачът е компания, регистрирана на територията на ЕС, или когато самолетът излита от летище в ЕС.

Пътуване със самолет

Най-честият проблем са закъсненията на полетите, какво е добре да знаем?

Когато при излитане полетът закъснява повече от два часа, пътникът има право на храна и напитки, осигурени безплатно от авиокомпанията, както и на два безплатни телефонни разговора. Ако закъснението е повече от денонощие и когато е в град, различен от този, в който живее, пътникът има право на безплатна нощувка в хотел, както и на безплатен транспорт до него и обратно. Ако компанията сама не осигури полагаемото се при закъснение, пътникът трябва да го изиска. Но ако и след това то не бъде предоставено или пък пътникът не е доволен от това, което му е предложено, трябва да събира касови бонове за нещата, които си е купил за ядене, или ако плаща с карта – след това се вади разпечатка от банката и с нея се претендира, че тези разходи са направени заради закъснението на полета. Същото важи и ако на пътника се полага нощувка, но не му е осигурена – тогава може да се настани в хотел (не свръхлук созен) и авиокомпанията ще бъде длъжна да възстанови и сумата за нощувката.

Ако закъснението прави безсмислено пътуването…

– Когато полетът закъснява повече от 5 часа, пътникът има право да се откаже да лети и да изиска в 7-дне- вен срок да му бъде върната сумата за билета. Но вече няма право на храна, напитки, хотел и безплатни обаждания. Отказът от пътуване трябва да бъде заявен пред авиокомпанията – било на нейното гише, било чрез интернет.

Всичко това важи ли, ако има буря например и самолетът няма как да излети?

– Много е важно да се знае, че правото на информация и на грижа, както и да се откажем да пътуваме, го имаме винаги, независимо дали закъснението е по вина на авиокомпанията, или не.

А ако сме изпуснали връзката със следващ полет?

– Когато полетите са свързани, а заради закъснението на първия полет, пътникът изпусне следващия свързан полет, авиокомпанията е длъжна да осигури друг вариант за пътуване до крайната точка при сходни условия – не може да предложат пътуване с влак или кораб, да речем.

Дотук говорихме за закъснения при излитане, но когато самолетът се забави при кацането повече от 3 часа за полети в рамките на ЕС, пътникът има право и на парично обезщетение, в размер от 125 до 600 евро. Сумата зависи от дължината на полета и от времето на закъсне­нието. Пътникът е този, който трябва да заяви, че иска това обезще­тение! Няма установен краен срок докога, но е препоръчително да се заяви, и то писмено, още при първа възможност: на гишето на авио­компанията, чрез писмо с обратна разписка или чрез имейл, който е добре да се запази в кутията за изпратени писма като доказателство. Обезщетението не се дължи обаче, ако закъснението не е по вина на авиокомпанията. Става дума за извънредни обстоятелства, които са извън контрола на авиокомпанията: метеорологични проблеми, забрана за полети заради война, атентат, епидемии, стачка и т.н

Какви са правата на пътника при анулиран полет?

Когато пътникът си е купил билет за полет, който впоследствие е отменен, авиокомпанията трябва да предложи избор между три варианта: да премаршрутира пътника за първата налична във времето възможност; да му върне 100% платената сума за полета, включително такси и комисионни – в седемдневен срок, и третият вариант е премаршрутиране за по-късна дата. Ако пътникът реши да пътува при първа възможност, има право, при необходимост, на настаняване в хотел, две телефонни обаждания, храна и напитки. Освен това, може да има право и на допълнително парично обезщетение, което отново е от 125 до 600 евро. Ако компанията е предупредила за анулирането на полета поне 14 дни преди датата, за която е бил планиран, обезщетение не се дължи, както и при извънредни обстоятелства.


По-рядко има и друг проблем – отказан достъп на борда: полетът се осъществява, но пътникът не е допуснат в самолета. Обикновено причината за това е, че компанията е продала повече билети от наличните места в самолета. Ако по вина на авиокомпанията пътник не бъде допуснат до борда, той има същите права като при анулиран полет.

Често при полети се случват и проблеми с багажа…

Добре е всеки пътник да се запознае какво може и не може да слага в багажа си преди полета, тъй като тези изисквания варират според авиокомпанията. Ако даден предмет не е позволен за превозване, може да откажат да го качат на борда, а ако се случи нещо с багажа, няма да бъде заплатено обезщетение за тази вещ.

Ако на лентата за получаване на багаж, пътникът установи, че неговият липсва, без всякакво отлагане трябва да отиде на гише рекламации за багажа и да уведоми за станалото. Добре е да информира служителите къде ще се намира през следващите дни, за да могат да му доставят багажа, когато го открият. До 21 дни багажът се води забавен, а след това загубен. Важно е в 7-дневен срок да се подаде също и писмен сигнал до авиокомпанията, че багажът липсва. Добре е да се питат представителите на авиопревозвача онлайн или по телефон – каква е тяхната политика при забавен багаж.

Можем ли да очакваме конкретна компенсация за липсата на багажа?

За периода на забавяне пътникът има право на стоки от първа необходимост, те не са определени изрично, но безспорно това са тоалетни принадлежности, бельо, дрехи, обувки. Ако си купувате такива стоки заради липсата на багаж, трябва да пазите касовите бонове, за да ви бъде възстановена след това сумата поне частично от авиокомпанията. Има компании, които предоставят пакет. Например казвате: аз съм мъж, нося размер L, и те ви предоставят пакет с прибори за бръснене, четка и паста за зъби, бельо, тениска, панталон

и т.н. Други компании позволяват да правите разходи примерно до 30 евро на ден за лични нужди от първа необходимост, като касовите бонове се пазят за доказателство. Максималното обезщетение, за което може да претендирате, винаги е 1200 евро, без значение закъснял, загубен или повреден е багажът. Ако имате по-скъпи неща в куфара си, добре е да си направите предварително застраховка на багажа.

Ако открием повреди или липси в багажа?

Повреда – на куфара например, се доказва лесно. Нейната поправка се възстановява от авиокомпанията, а ако не може да се ремонтира, се заплаща цената на куфара. За повредата трябва да уведомите незабавно на гишето за багажи и в седемдневен срок да пишете и на авиокомпанията. Когато пътникът открие, че липсва нещо, това трябва да се обяви веднага на гишето за багажи и да се направи списък на загубените вещи. Ако има очевидно разминаване между това, което пътникът заявява, и теглото на багажа му – може да откажат изплащане на обезщетение. Ето защо не бива да се лъже, а да се казва реално какво е имало в багажа.

Автор: Мая Рашева, сп. Журнал за жената

БИРЕНА МАЯ 250 таблетки За повече енергия и по-здрава коса, кожа, нокти!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар