Професор: Ако ще се напивате, най-добре е с водка

Ето защо бира с уиски е лош вариант

Човекът най-бързо се напива от портвайн и шери, според професора от университета в Брайтън във Великобритания Хал Сасабовски. В интервю за BBC той отбеляза, че всичко зависи от концентрацията на алкохол.

В бирата например алкохолът е около пет градуса. Трябва да пиете доста, за да се напиете. И обратно, казва професорът. Според него коктейлът Джин-Тоник „удря“ право в главата, защото ако имате алкохол, комбиниран с газирана напитка, тя ускорява поглъщането и усвояването.

Същото е и с газираните вина, напр. шампанското.

Можете да почувствате, че първата чаша шампанско ви засяга през първите 30 или 40 секунди. Чувствате се „подготвен, защото карбонизацията ви кара да пиете по-бързо алкохол“, проф. Сосабовски. Освен това той препоръчва да не се разчита на мита, че чаша вода между две алкохолни напитки смекчава ефекта.

Трябва да внимавате, защото когато пиете силни напитки и след това вода, понижавате градусите си като при шерито и портвайна… По-добре е да изпиете голяма чаша вода преди лягане. Алкохолът има дехидратиращ ефект, който може да бъде избегнат по този начин, казва професорът.

Следващата важна препоръка е да не пиете уиски с бира.

„Така веднага превръщате 4-градусова напитка в 10 градусова“, добавя той и ако искате да пиете силен алкохол, без да се налага да се мотаете на следващия ден заради махмурлук, водката е най-добрият избор.

„И за да не се напиете, най-добре е да не пиете“, казва проф. Сосабовски за предстоящите празници.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар