Няколко важни съвета, за да се ориентирате какъв хляб да си купите

промоции

В супермаркета или в малката пекарница на съседната улица изборът между десетки видове хляб е и приятен, и труден. Ето малко помощ, за да се ориентирате.

Хляб

С мая или квас?

Без колебание – с квас. Плод на ферментацията на бактерии, естествено намиращи се в обвивката на житните зърна, квасът съдържа органични киселини, които снижават гликемичния индекс на хляба, независимо от това какво брашно е използвано. Освен това квасът подпомага разграждането на фитичната киселина – съставка на семената, която капсулира цинка, магнезия и други минерали, и пречи на усвояването им. Така че с консумацията на квасен хляб си осигуряваме повече витамини и минерали, както и бавни глюциди, които засищат добре и ни спестяват желанието за нещо сладко.

Бял или пълнозърнест?


Пълнозърнестият хляб е богат на фибри и минерали (желязо, магнезий, цинк, селен…). Той съдържа също витамин Е, антиоксиданти и мастни киселини. Количеството на хранителните вещества в хляба зависи от употребеното брашно – за приготвянето на пълнозърнест хляб се използват брашна тип 1750 и тип 1850, което гарантира, че житните зърна са употребени заедно с кълновете и обвивките, а там именно се намират ценните им съставки. Белият хляб има много ниско съдържание на хранителни вещества.

Изберете пълнозърнестия хляб, приготвен с квас – така най-ползотворно ще се възползвате от цялото му богатство.

Четете етикетите, защото много често продаваният като пълнозърнест хляб съдържа само определен процент пълнозърнесто брашно.

Ако страдате от синдрома на раздразненото черво, белият хляб е по-подходящ за вас, тъй като от обвивките на пшеничните зърна в пълнозърнестото брашно може да получите колики и подуване на стомаха.

От пшеница, ръж или многозърнест?

Редуването на хлябове, приготвени от различни зърнени култури, е отлична идея, защото всяка от тях има своя специфика и полезни съставки. Ръжта и лимецът например нямат хранителната стойност на пшеницата, но са по-богати на разтворими и неразтворими фибри, което е благотворно за храносмилането.

Лимецът освен това съдържа по-малко глутен от житото, но НЕ може да бъде успешна алтернатива за хората, които имат непоносимост към това вещество.

Многозърнестият хляб трябва да съдържат брашна от различни зърна. За съжаление, в големите магазини много често се продават най-вече хлябове, които са приготвени от бяло брашно и само са поръсени с няколко вида семена. Така че – четете етикетите и съдържанието, за да прецените дали наистина е омесен от многозърнесто брашно.

Със или без глутен?

Много малко видове хляб са без глутен. Дори в хляба от лимец се съдържа известно количество. Глутенът е веществото, което позволява на тестото да бухне. За да бъде избегнат, производителите на хляб трябва да добавят много други съставки, така че да се получи апетитна текстура. Все пак, ако сте сред тези, които не понасят глутена, на пазара вече има избор на безглутенов хляб. В големите супермаркети той е на отделен щанд. Разбира се, доста е скъп, но другата алтернатива е да си го правите сами.

Био или не?

Когато купувате хляб от нерафинирано или леко рафинирано брашно, по-добре е да изберете био продукт, тъй като всички препарати, използвани в селското стопанство, оставят следи в обвивката на зърната. Пълнозърнестият и многозърнестият хляб от не био произход могат да съдържа повишено количество пестициди.

 

ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ 100% натурален продукт за бърз и траен ефект!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар