5 екопродукта за почистване

Всяка домакиня знае, че не е лесно да се справим с мазнините върху кухненските мебели

Но в същото време и не е задължително да купуваме „вълшебните“ продукти, така обилно рекламирани по телевизията. Да, те са ефективни, но съществуват и натурални съставки, които действат не по-зле и при това струват стотинки. Важно преимущество е и че не съдържат агресивни химически вещества, вредни за околната среда, а и за нас самите. Те не само помагат да се почисти кухненската повърхност от мазнотиите, но и да се дезинфекцира.

СОДА ЗА ХЛЯБ И МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ

Обикновената сода за хляб е един от най-добрите естествени продукти за домашно екопочистване. Благодарение на абразивното си действие тя помага да се почисти от мазнината всяка, дори най-деликатната повърхност.

Състав: 2 с.л. сода за хляб (30 г), 1 с.л. течен органичен сапун (15 г), 10 капки етерично масло от евкалипт, 2 ч.ч. вода (500 мл).

Приготовление: поставете съставките в дълбока купа и ги смесете с дървена или силиконова шпатула. Прелейте в бутилка с пулверизатор.

Приложение: напръскайте мебелите и оставете за 5 минути да подейства. След това изтрийте с влажна гъба или чист плат, за да отстраните остатъците от мазнини.

ОЦЕТ И ЛИМОНОВО МАСЛО

Благодарение на съдържанието на оцетна и лимонена киселина, това средството е крайно ефективно за почистване на петна от мазнини. Нанесете върху лепкавите петна, за да ги размекне, а след това отстранете без следа.

Състав: 1/2 ч.ч. оцет (125 мл), 10 капки масло от лимон.

Приготовление: Смесете оцета с маслото и прелейте в бутилка със спрей.

Приложение: напръскайте кухненските мебели и оставете да подейства 3 минути. Изтрийте с гъба и с чиста кърпа.

ЛИМОНОВ ОБЕЗМАСЛИТЕЛ

Лимоновата киселина, съдържаща се в лимоновия сок, .го прави едно от най-добрите средства за разтваряне на мазнината, която се натрупва върху кухненските мебели. Освен това тя притежава и дезинфекциращ ефект – отстранява бактерии и неприятни миризми.

Състав: 1/2 ч.ч. лимонов сок (125 мл), 1/4 ч.ч. гореща вода (62 мл).

Приготовление: разредете лимоновия сок в гореща вода и прелейте в бутилка с пулверизатор.

Приложение: напръскайте мебелите и оставете за няколко минути да подейства. Избършете с гъба и измийте с чиста вода.

СОДА ЗА ХЛЯБ И МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО

Етеричното масло от чаено дърво е 100% натурална съставка, която помага за почистването на мебелите, а содата за хляб усилва този ефект. Нанесете средството направо върху повърхността и то ще премахне следите от мазнини, оставяйки приятно усещане за чистота.

Състав: 3 с.л. сода за хляб (45 г), 15 капки етерично масло от чаено дърво, 1 ч. ч. вода (250 мл).
Приготовление: разбъркайте содата за хляб в чашата с вода, а след това капнете в нея маслото от чаено дърво. Разбъркайте с дървена лъжичка до получаване на еднородна консистенция.

Приложение: нанесете разтвора върху мебелите и оставете да действа няколко минути. Изтрийте с гъба или плат, а след това изплакнете с чиста вода.

ОБЕЗМАСЛИТЕЛ С ЯБЪЛКОВ OЦET

Поради съдържанието на киселина ябълковият оцет също действа като разтворител. С него можете да почистите не само мебелите, но и фурната.

Състав: 2 ч.ч. ябълков оцет (500 мл), 1 ч.ч. вода (250 мл).

Приготовление: смесете оцета с водата, нагрейте на бавен огън, без да кипва.

Приложение: напръскайте почистващото средство върху мебелите, а след това изтрийте с мека кърпа. Повторете процедурата за идеален резултат.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар