Защо котката ви масажира с лапи: 3 причини, които ще ви изненадат сериозно

Да те масажира котката – мнозина го приемат като доказателство за любовта на домашния любимец. Но не всичко е толкова просто

котка

Щастливите собственици на котки многократно са забелязвали в своите домашни любимци такъв оригинален израз на обич като „месене“ на човек. Животното скача по корема или гърдите, тъпче с предните си лапи, леко освобождавайки ноктите си, докато активно мърка.

Въпреки факта, че такъв „котешки масаж“ може не винаги да е приятен за човек, облечен в леки дрехи, не трябва да прогонвате опашатия домашен любимец: по този начин той изразява съчувствие и доверие към човек. Но не става въпрос само за привързаност. Когато котка тъпче човек, тя прави това поради три причини.

За медицински цели

От древни времена е известно, че котките са отлични лечители. По някакъв начин, непонятен за традиционната медицина, те успяват да идентифицират лошото здраве на човека и да го „лекуват“, като лягат на болното място, облизват кожата или „масажират“ определена област.

Не всеки вярва в лечебните свойства на такъв масаж, но има много доказателства, че по този начин животното наистина облекчава състоянието на човек или показва съществуващ, но все още непроявен външно проблем.

И колко случая има, когато котките разпознаха сериозно заболяване на собственика по-рано от лекарите? Например, котка на име Миси дори получи медал, защото буквално принуди собственичката си да отиде на лекар.

В резултат на това жената е диагностицирана с рак на гърдата. Тя е излекувана само защото е дошла на лекар навреме.

Да посочи кой кого притежава

Но като се имат предвид притежателните навици на „идеалните същества“, много от които не смятат двуногите за собственици, а по-скоро за обслужващ персонал, може да се приеме друго значение на действието „котката тъпче с предните си лапи“.

Факт е, че на меките подложки на лапите им има микрожлези, които отделят миризливо вещество. Човек със слабо обоняние не усеща тази миризма, но котките я надушват перфектно.

Тази миризма на собственика недвусмислено казва: „Това е мое!“, което позволява на опашатите красавици да не се тревожат за загубата на ценно имущество и по-добре да усещат своята важност.

Защото ви обича

Дори и да не вземем предвид теориите за лечебните свойства на котките и желанието им да маркират територия, тези, които обичат да се чудят защо котка тъпче наоколо, не могат да се съмняват: във всеки случай това е знак на привързаност и доверие. Котката никога няма да отиде доброволно в ръцете на човек, който не харесва, предизвиква отхвърляне или плаши.

Ако вашият домашен любимец или мустакат обитател на апартамент, в който сте дошли на гости или по работа, се настани на гърдите ви и с леко ръмжене ви мачка с лапите си, радвайте се: той определено ви харесва!

Между другото, котките могат да изразят симпатия не само към човек, но и към място: по същия начин те потупват с лапи бъдещото място за спане, избирайки дрехи на хората, одеяла или кърпи и изобщо всякакви неща, направени от естествени материали.

Така че, ако котка тъпче в ъгъла на дивана или в кутия за обувки, която току-що е изпразнена, няма съмнение: това е мястото, където тя възнамерява да спи.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар