Децата имат нужда от сън според възрастта си! Научете повече!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Това зависи от конкретната възраст и трябва да се следи, тъй като е важно за цялостното здравословно състояние.

Колко спят децата

Според American Academy of Sleep Medicine сънят е изключително важен за развитието и здравето на децата до навършване на 14 години. По последни проучвания близо 40% от малчуганите в развитите страни не лягат навреме и съответно не си доспиват. Последиците са: затлъстяване, депресия, риск от диабет, разсеяност, затруднена концентрация, нервност и др. Ето колко часа трябва да спят децата в различните въз­расти и как е добре да бъдат пришивани по-малките.


До навършване на 1 година

Минималното количество сън е между 12 и 16 часа, но има и изклю­чения. За някои бебета е достатъчно 10-11 часа, докато други имат нужда от 18 часа. Важно е да не се надвишават тези граници – нито надолу, нито нагоре. И е добре приспиването да бъде нежно, с повече гушкане, кърмене (ако все още кърмите бебето), лек масаж, но не и със заиграване, което ще възбуди детето.

Oт 1 до 2 години

В тази възраст се препоръчва децата да спят от 11 до 14 часа. Разбира се и тук има изключения от правилото. Но дори те не бива да надви­шават сумарното количество от 16 часа сън дневно и 9 часа минимум. Според учените това е критична възрастова група, защото децата искат да бъдат независими, но в същото време жадуват за вниманието на мама и татко. И точно това може да се отрази върху качеството на съня им. За да им помогнете да заспят, трябва да ограничите по-бурните игри преди лягане. Приспивната песен в тази възраст много помага.

Между 3 и 5 години

На толкова години малчуганите имат нужда от 10-13 часа сън, но както винаги, има изключения. За някои е нормално да спят 14 часа, докато други се задоволяват с 8-9 часа. В тази възраст е необходимо да се въведе и по-строг режим. Постепенно часовете за лягане и ставане ще се превърнат в рутина и детето без проблем ще спазва ритъма. Полезни за приспиване са песните и приказките.

От 6 до 12 години

В тази възраст децата трябва да спят средно от 9 до 12 часа дневно, в никакъв случай по-малко от 7-8 часа сън и не повече от 12 часа. Най-големият проблем за децата в училищна възраст са смущенията в съня, които могат да бъдат предизвикани както от различни прежи­вени емоции, така и от използването на електронни устройства и гледане на телевизия, непосредствено преди заспиване. Полезна е играта на открито през деня, тъй като така децата се уморяват и имат естествена нужда от сън, за да възстановят баланса в организма си, пише Журнал за жената.

Над 13 години

Тийнейджърите не обичат да заспиват навреме и се борят по всички начини срещу въведения режим (естествен период на бунта). Но в името на здравето, те трябва да имат 8-10 часа сън. Изключенията допускат не по-малко от 7 часа и не повече от 11 часа спане. Колкото по-големи стават, толкова повече трудности срещат при заспиване. Причината е и в хормоналните промени, които са в състояние да разрушат напълно нормалния им ритъм. Ако към това се прибави и употреба на алкохол или цигари, то положението става наистина лошо. На съня пречат още прекаляването с електронни устройства, слушането на силна музика и гледането на телевизия до късно вечер.

ВИТАЛЕ КИДС – номер 1 пробиотик за деца!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар