Глупави лъжи, които жените казват на гинеколога си

Е, да, неудобно е да си признаеш пред чичо доктор, че не си използвала презерватив с нов мъж или че понякога забравяш да си пиеш хапчето. Но всъщност е много важно да си напълно откровена в лекарския кабинет. В противен случай, застрашаваш собственото си здраве с такива на пръв поглед невинни лъжи.

Консултант д-р Краснодар Хаджиев, акушер-гинеколог в МБАЛ „Света София“

Няма място за срам, когато отиваш на редовния си гинекологичен преглед. Лекарят трябва да чуе в подробности 3а какво става въпрос и затова понякога той те пита лични неща.

И понеже се притесняваш, че ако отговориш откровено на тези въпро­си, ще последва назидателна лекция от не­гова страна (нещо. от което нямаш нужда, особено ако в този момент си качена на гинекологичния стол), предпочиташ да позамажеш истината. Но докторите са се нагледали и наслушали на какво ли не и как­вото и да кажеш, едва ли ще се впечатлят. Работата им е да ти помогнат да бъдеш здрава, но това не може да стане без отго­ворите на някои важни въпроси.

Затова не спестявай информация и не се чувствай неудобно, ако някои от твърденията по-долу са ти познати, защото така пречиш на лекаря да ти помогне. Той няма да знае точно 3а какви инфекции да те изследва, какви съвети 3а предпазване от бременност да ти даде и дори може да затрудни потенциални животоспасяващ скрининг за рак на шийката на матката.

1.  „Сексуалният ми живот е страхотен“.
Не се чувствай неудобно да си признаеш истина­та, независимо дали се чувстваш протрита, изпитваш остра бол­ка, когато гаджето ти прониква по-дълбоко или си пипнала инфекция след секс. Много проблеми от този сорт всъщност имат чисто физическа причина и затова докто­рът е човекът, който ще ти помогне.

Например протриване­то може да е в резултат на липса на овлажняване, понеже противозачатъч­ните са объркали хормони­те ти. Лекарят ще смени хапчетата с други, които няма да имат такъв страничен ефект.

Болката при поникване може да се дължи на киста на яйчника или на друга пространство заемаща формация в малкия таз, сходни образувания, които са напълно лечими. Има начини да избегнеш гъбичната инфекция след секс, така че кажи си всичко: парене, чувствителност, кървене и, разбира се, всякакъв вид болка.

2. „Да, винаги използвам презерватив“.
Скъсал се е, гаджето забрави да го сложи или се оказа, че нямаш в чекмеджето и реши този път да го напра­виш без. Не е нужно да обясняваш на доктора ЗАЩО си действала без предпазни средства, но трябва да си при­знаеш, че е било та­ка. В противен случай той вероятно няма да ти пусне изследване за хламидия и гонорея, а всяка от тези болести можеш да пипнеш дори само след един път в леглото с мъж, 3а ко­гото не си сигурна дали е „чист“. (Генитални­ят херпес и човешки­ят папилома вирус съ­що са възможни опции в този случай, но лека­рите обикновено не изследват за тях, ако ня­маш симптоми или ако цитонамазката ти е в норма).

С две думи, не си ми­сли, че гинекологът ти автоматично ще те изследва за всички поло­во предавани болести при редовния ти годи­шен преглед, ако не го осветлиш, че това се налага. Последиците от една инфекция ще са много по-плашещи от срама да си признаеш истината. Ако хлами­дията и гонореята не се лекуват дълго време, може да увредят дете­родните ти органи и да станеш стерилна.

3. „Не, не пуша“
Може би го казваш, понеже не пушиш по една кутия на ден и смяташ, че на половите ти органи нищо няма да им стане от няколко цигари. Грешиш. Каквото и да е количество цигари вреди на предпазването от бременност, повишава риска от полово преда­вани инфекции и може да навреди на фертилната ти способност.

Жените, които пушат и взимат противозачатъчни, са застрашени от тромбоза (съсирек в кръвоносните съдове). Освен това цигарите намаляват имунитета ти, което те прави по-податлива на свързаните с ЧПВ проблеми като генитални кондиломи и рак на шийката на матката. Плюс това изследвани­ята показват, че цигарите водят до малформации на яйцеклетките и до по-висок риск от спонтанен аборт. Изводът: ако си откровена, ще помогнеш на лекаря да напасне нуждите ти към навиците ти.

4. „He съм пропускала да си пия хапчето“.
Дори на най-прилежните моми­чета на света им се случва по­някога да пропуснат противоза­чатъчното си. Но ако забравяш да го пиеш повече от веднъж ме­сечно, по-добре не спестявай тази информация на гинеколога си. Не само че застрашително се по­вишава риска от забременява­не, но и пропускаш шанса да на­мериш метод, по-удобен за теб, при който да не мислиш еже­дневно по темата.

5. „Никога не съм имала венерическа болест“.
Въпреки че, според све­товните проучвания, половината от полово предаваните болести хващат хора под 25 го­дишна възраст, те все още имат лоша репу­тация. Колкото и да не ти се занимава сега с подобно нещо или пък ако в миналото си има­ла такава диагноза и си била лекувана, тряб­ва да си го признаеш, без да се страхуваш, че докторът може да те гледа накриво.

Той трябва да знае дали си била лекувана примерно от херпес или ЧПВ, за да може да ти помогне да се спра­виш с последствията от тях. Лекарят ще те осветли 3а новите варианти за лечение или пък ще ти помог­не да предотвратиш повторната им поява. Много жени си мислят, че ако са имали хламидия или гонорея преди 10 години и са се изле­кували с антибиоти­ци, това няма връзка с настоящето. Но предишните ти заболявания могат да влия­ят върху сексуалното ти здраве и сега, като те излагат на по-ви­сок риск от запушване на маточните тръби и в крайна сметка во­дят до безплодие. Ако споменеш 3а хламидията например, лекарят по-лесно ще установи Защо може и да ти е трудно да забремене­еш в бъдеще или каква е причината 3а белега по тъканите.

6. „О, аз не правя анален секс!
Не всеки гинеколог ще те попита дали правиш анален секс, но някой може и да го направи. И понеже аналният секс е все още нещо като табу, първосигналната ти реакция сигурно е да отречеш. Но ако и ти, както много други млади жени, си правила това без презерватив, трябва да уведомиш и доктора си. Проникването в това място без предпазни средства те излага на риск от някои от венерическите болести, които се предават при вагиналния секс. Остави на лекаря да прецени дали има нужда от допълнителни изследвания.

 

 

 

 

Въпросите табу относно вагината

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар