Въпросите табу относно вагината

След всяка среща с гинеколога, отбелязваме едно и също: за поре­ден път сме забравили да зададем въпросите си по отношение на вагината – най-интимната част от анатомията ни. Дали наистина обаче сме пропуснали да попитаме, или просто не сме посмели?

Защо имам непоносимост към тампоните?

Вагината представлява своеобразен гъв­кав тунел, кухина, пълна с гънки, която свързва шийката на матката с вулвата (големите и малки срамни устни). Тази слизеста ципа, обградена с мускули, е с дълбочина от 8 до 12 см. Разтегателна (до 10 см широчина – при раждане например), нейният размер варира спрямо хормо­налния статус. По време на менопаузата вагината има склонност към атрофия. Непоносимостта към тампоните следова­телно се дължи по-скоро на психологичен блокаж и се изразява в нетърпимост към наличието на чуждо тяло във вагината. Единствената физиологична причина би могла да бъде малформация на органа.

Защо често ми се появяват микози?    

Някои фактори увеличават риска от развитието на гъбички (от типа кандида):

  • носенето на стегнати дрехи и бельо или такива, изработени от синтетични материи, тъй като те не позволяват на кожата да „диша“ спокойно;
  • прекаляването с хигиенните жестове (вагинални душове, използването на агресивни продукти), които нарушават равновесието на вагиналната флора;
  • хормонални промени (менструален цикъл, бременност, менопауза);
  • болести като диабет или употребата на антибиотици.

Основният рефлекс, за да избегнете микозите: често сменяйте хигиенните средства по време на цикъла си.

Всички жени ли изпитват вагинален оргазъм?

На теория – да, тъй като удоволствието не зависи от анатомичните особености. На практика – психиката и менталната настройка играят водеща роля. Това позволява на някои жени да достигнат по-лесно оргазъм чрез стимулиране на клитора, отколкото при проникване. В този случай говорим за клиторален оргазъм.

Трябва ли да вземам душ след секс?

Препоръчително е да направите бърз тоалет, най-вече, за да избегнете риска от уринарна инфекция. Добре е да използвате неагресивен сапун или гел с рН, съобразе­но с интимната зона, предвид крехкостта на нейната флора. Излишно е да измивате вътрешността на вагината.

Защо ме боли по време на полов контакт?

Обратно на някой схващания, които от дълго време битуват, не съществува прека­лено тясна вагина. Възможната болка или неудобство се дължат в повечето случаи на недобро овлажняване, което лесно би могло да се коригира с помощта на лубрикант. Другият вариант е да сте получили вагинална инфекция. Добре е при всички случаи да посетите гинеколог, за да ви прегледа и изпише метод на лечение, ако наистина се отнася за инфекция.

Друга причина – по-рядка и не толкова позната, е вагинизмът. Той представлява психологическо смущение, което се дължи на занижено самочувствие и създаден негативен образ за тялото и половите ор­гани в частност. При изпитване на болка по-дълбоко във вагината може да се касае за обърната матка (анатомична особеност, която не води до необходимост от медицин­ска намеса и която се наблюдава при 5-10% от жените). Последната възможност, която би обяснила болките при полов контакт, е евентуална ендометриоза (заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея.

Раждането уврежда ли вагината?

По-скоро вулвата би могла да се измени леко, най-вече когато се е получило раз­късване или при епизотомия по време на раждането. Мускулите и тъканите обикновено се отпускат под тежестта на бебето и неговото преминаване. Но всичко зависи най-вече от качеството на тъканите на вагината и от възрастта на майката.

Мога ли да се разболея от рак на вагината?

Да, но това е изключително рядък слу­чай – заема между 1 и 3% от всички прояви на рак в гениталната област на жените. За сметка на това обаче, ракът на шийката на матката е много по-разпространен. За да се намали рискът, спазвайте две превантив­ни мерки: ваксиниране срещу човешкия папиломавирус (HPV) преди навършване на 23 години и още след навършване на 20 години – редовни прегледи при гинеколог (веднъж годишно), а при раждалите жени е добре прегледът да е на шест месеца.

Какво представлява смъкването на органи?

При понижаване на функционирането на мускулите и връзките на перинеума, матката, а понякога и на уретрата, пи­кочният канал и ректумът се смъкват. Това смущение засяга в по-голяма или по-малка степен близо 15% от жените. Явлението се появява обикновено около периода на менопаузата. Най-големи­ят рисков фактор са бременностите и в частност тези, които са свързани с дълго и трудно раждане (голямо бебе или близнаци). Понякога смъкването на органи се получава и при жени, които имат само едно дете с нормално тегло. В този случай явлението се дължи на качеството на тъканите на тялото. Когато неудобството е значително (най- вече при сексуален контакт), и пациентка­та го желае, се предлага извършването на хирургическа интервенция. Поставянето на пръстен може също така да подобри ситуацията. Единственият начин, за да се намалят рисковете, е внимателното спаз­ване на предписанията за възстановяване на перинеума след раждането.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар