Представяме ви три много красиви градински цветя – полиантова роза, далия и циния – снимки и съвети

Полиантовата роза, далията и цинията са едни от често срещаните градински цветя, но малко хора са запознати с подробности за отглеждането им. Ако обичате цветята, това четиво е за вас! 

Полиантова роза

Червена роза

Червена роза

Полиантовите рози цъфтят продължително време, но затова си искат своите грижи до последно. Текущата е известна – редовно отстраняване на цветовете, които са видимо завехнали. Същевременно храстът трябва да се почиства периодично от хилавите и наранените клонки, а също и от появили се диви издънки на подложката. Сега премахването на прецъфтелите цветове става съчетано с отрязване на носещите ги леторасти до първите добре развити пъпки, от върха надолу. Именно от тях ще израснат младите филизи, които до седмица- две ще дадат нови пленяващи цветове.

Полиантова роза Айсберг

Полиантова роза Айсберг

Подхранването с минерален или добре угнил оборски тор и регулярното поливане на храста ще съкрати времето за разцъфтяване. Отпадните клонки използвайте за вземане на зелени резници – с петичка и до 3-4 листа. Избирайте ги от узрели клонки с къси междувъзлия, като връхната част трябва да премахнете. Заложете резниците в песъчлива смеска и ги похлупете със стъкло (или в прозрачен плик), за да се поддържа висока влажност на въздуха.

Циния

Различни цветове циния

Различни цветове циния

Грациозно слънчево цвете с ярки и големи цветове е цинията (Zinnia elegans). Разнообразието от багри наистина е неизчерпаемо. Нюанси на жълтото и розовото, на оранжевото и червеното, на кремавото и бледозеленото се преливат с нежен финес. Само синьото липсва, но се говори за успехи на селекционерите и при този цвят.

Красива червена циния

Красива червена циния

Цинията понася лесно високите температури и сухия летен въздух, но трябва да се полива редовно, за да не избледнява яркостта на цветовете. Цветният килим ще остане пъстър и свеж чак до падането на сланите, ако заедно с водата внесете и дървесна пепел – около 2 лопати на 10 л вода. Разрохквайте повърхностно при всяко образуване на почвена корица. Особеното на кралската е, че централното стъбло има няколко странични разклонения с готови за разтваряне пъпки. След завяхване на основния цвят, прекършете носещото стъбло, за да се активизират пъпките в разклоненията и да отворят изящните си цветове. Свежите цветове пък са много трайни и букетите от цинии траят до месец във вазите, така че можем да се радваме на тях и у дома. 

Далия или гергина

Различни цветове далия

Различни цветове далия

Много от сортовете гергини (Dalia variables) разкриват пълното си великолепие и запленяващ чар през есента. Сравнително студоустойчиви са и ако им се осигури подслон от сланите, могат да дефилират с прелестните си цветове до настъпването на зимата. Засега поддържайте почвата умерено влажна, като не бива да се допускат двете крайности – преовлажняване и засушаване.

Нежна розова далия

Нежна розова далия

Осигурявайте въздухопроницаемост чрез периодично повърхностно (плитко) разрохкване на почвата. Високите сортове трябва да привържете към подпорни колчета, за да се елиминира вероятно счупване на стъблото при по-силни пориви на есенните ветрове.

Далия в нежни цветове

Далия в нежни цветове

Специфичната за гергините практика е свързана с особеностите на стъблата им. Първият разтворен цвят е от цветната пъпка на главното стъбло. Обикновено едно растение не е в състояние да изхрани напълно останалите два цвята – по един от близките разклонения. Ако премахнете пъпката с най-къса дръжка, страничните две пъпки ще се захранят нормално и от тях ще разцъфтят не един, а два едри и кичести цвята.

Невероятна красота! Непременно разгледайте тези снимки на Острова на цветята!

Това е флокс – цвете пламък!

Лобелия е цвете, с което можете да разкрасите градината си или балкона. Вижте как!

Всяка зодия си има цвете-талисман, което трябва да отглеждате в дома си!

 

 

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар