Това е флокс – цвете пламък!

Родът на флокса представлява голяма група от едногодишни и многогодишни цветя, обединяваща около 65 вида, които произхождат предимно от Северна Америка. Думата “флокс” в превод от гръцки означава “пламък”.

Флокс

Флокс

В природата флоксът може да бъде открит на най-разнообразни местообитания – от алпийската тундра, до откритите горски поляни. Някои видове цъфтят през пролетта, други – през лятото, а трети – през есента. Голямото разнообразие не се изчерпва само с времето на цъфтеж и баграта на цветовете. Освен изправената форма на флокса, има и стелеща, което увеличава възможностите за използване на флокса при озеленяването.

Флокс 2

Флокс 2

Високият изправен флокс е популярно растение за средната част на цветния бордюр и можете да го срещнете в почти всеки двор. Стелещият се флокс е идеален като почвопокривно растение или за да изпъстрите алпинеума с нежните багри на цветовете. Кълбовидните „облаци“ от цветове са обагрени в широка гама от нюанси, а лекото им ухание допълва красотата им. Красивите цветове привличат не само погледите, но и пеперудите, превръщайки градината в приказно място. Високите представители са подходящи и за рязан цвят – с тях можете да направите пищни букети, преливащи от цвят и лятно настроение, с които да украсите дома си. флоксът обича добре дренираната почва, която е винаги влажна, но в никакъв случай подгизнала. Всяка пролет покривайте мястото с тънък слой компост, а отгоре сложете около 5 см мулч, за да се задържа влага в почвата и да се предпазите от прорастването на плевели. През лятото поливайте редовно цветята, ако дъждът не е достатъчен. След като първите цветове увехнат, отрежете цветоносните стъбла, за да стимулирате повторен цъфтеж.

Флокс 3

Флокс 3

Размножаването на градинския флокс става чрез разделяне на туфата на всеки 2-3 години. Това не само стимулира растежа на цветята, но и така те страдат по-рядко от болести. Високите представители на флокса са по-чувствителни към брашнеста мана, особено ако лятото е горещо и влажно. Ако имате проблеми с гъбните болести, тогава е най-добре да отглеждате устойчиви сортове. След като първия студ попари цветята, отрежете стъблата на около 5 см от земната повърхност.

Най-голямата цветна градина в света!

Направете си билкова градина в саксии

Един от символите на Варна – Морската градина!

Искате ли да станете биоградинар?

Прекрасни снимки на дървета Бонзай

 

 

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар