26 октомври – Димитровден, св. Димитрий Солунски

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

На този ден православната църква почита св. Димитрий Мироточец, загинал мъченически ок. 305-306 г. Предполага се, че е бил проконсул на Солун при император Диоклециан, затова го наричат и Солунски.

Димитровден

Димитровден

Народният календар отбелязва Димитровден. Според представите на хора та от този ден започва зимата, затова св. Димитър е провъзгласен за покровител на студа. Народът го описва като снажен мъж с бяла брада, от която ръси снега, яздейки червен кон. Смята се, че е по-голям брат на св. Георги, който пък „носи“ пролетта.

В някои райони наричат празника Разпуст, защото на този ден разпускат сезонните работници и се договарят за следващата година. Краят на селскостопанските работи се отбелязва със сборове, хора и песни, обредните ястия са яхния от петел, курбан от овче месо, пита с ябълки.

Честит празник на всички, а на тези, които празнуват имен ден, много здраве и щастие! – Димитър, Димитрина и всички производни.

Честит Димитровден!

Димитровден е! Започва зимата!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар