Най-красивите места в Италия – вижте ги! (ВИДЕО)

Аромат на печено тесто се носи по тесните улички и неумолимо съблазнява сетивата. Малки икони гледат като пазители от портите на накачулените къщи. Скали и завои, катедрали и лимони, море и живописни панорами. Италия не просто пленява, тя заповядва… да я обичаш.

Италия

Красива Италия

Красотата на тази страна е почти пронизваща. Оставя те без дъх и те кара да искаш още. Всеки град, всяко място носи своето собствено очарование. Соренто например примамва със своя уют. В това малко градче, разположено на юг от Неапол, лесно можеш да се почувстваш у дома. Нужни са само няколко часа, за да го обиколиш и опознаеш. Панорамната гледка към Тиренско море и двете пристанища – Марина Гранде и Марина Пикола, са първото нещо, което приковава.

През вековете

Историята разказва, че градът е основан още през 7 в. пр. Хр от финикийците.

Соренто е завладял не едно и две сърца. В прегръдките на този град многократно са били Гьоте, Дикенс, Ницше, Менделсон… Само мисълта, че тези велики творци са стъпвали по централния площад Piazza Tasso, търсейки тук вдъхновението си, е напълно достатъчна, за да настръхнете.

В никакъв случай не трябва да пропускате катедралата „Дуомо“, намираща се в центъра на града, както и двете великолепни църкви, построената през 14 в. Chiesa di S. Maria del Carmine и датиращата от 18 в. Chiesa di San Francesco.

Сред архитектурните забележителности са и трите двореца Palazzo Verniero, Palazzo Correale и Palazzo Arcivescovile. Що се отнася до дамите, то определено едно от любимите ви места в Соренто ще се превърне в търговската улица „Сан Цезаро“.

Освен богатството от магазини, по нея можете да срещнете художници, музиканти и улични артисти, които са една от основните атракции през активния сезон, пише „Телеграф“. Около тях се събират тълпи от зрители, наслаждаващи се на изкуството им. Наоколо има малки и големи хотелчета и къщи, приютяващи гости. Ако сте любители на „дивото“, недалеч от Соренто започва зоната на къмпингите.

Наследство

И ако прелестта на Соренто не е успяла да изпълни всичките ви сетива, то Амалфи със сигурност ще покрие пропуските. Това е един от най-забележителните градове по италианското Средиземноморие. Можете да стигнете дотам с корабче, автобус или със собствен превоз.

Имайте предвид обаче, че паркирането отнема време, което едва ли ще искате да изгубите. След като посетил крайбрежието на това сгушено сред скалите местенце, изуменият Андре Жид пише в „Аморалистът“, че „нищо по-красиво не може да се види на Земята“.

Амалфи е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук в никакъв случай не трябва да пропускате катедралата Sant’Andrea, чиито бронзови порти са изковани в Константинопол през 11 в. Около два века по-късно в малкото градче е изработен и първият магнитен компас. Ако обичате историята и архитектурата, то не пропускайте да посетите манастира и трите музея – на хартията, арсеналите на амалфитанската флота и националния исторически музей. Включете в списъка си и Райския двор Chiostro del Paradiso.

В случай пък, че все още не сте опитали от морските дарове и прочутата италианска паста, това е мястото, на което трябва да поправите тази грешка. По невероятното Амалфитанско крайбрежие можете да се насладите и на малките и разположени едно до друго градчета – Атрани, Аджерола, Праяно, Равело.

Божествено

Но докато тези местенца са просто пожелателна дестинация, то следващата ви точка на всяка цена трябва да бъде Позитано. Непростимо е да се намирате толкова близо до това великолепие и да го пропуснете. Тук е идеалното място за първото ви гмуркане в лазурната, сапфирена вода.

За разлика от повечето места, за които говорихме до момента, местният плаж не е от камъни, а краката ви спокойно могат да потънат в сивия пясък. Морето от своя страна ще ви разкрие богатство от рибни пасажи, скали и подводна растителност, която ще остави незабравим отпечатък в спомените ви. За да видите всичко това, задължително си пригответе очила, защото соленото море няма да ви позволи да отворите очите си, ако те не са защитени.

Да се върнем обаче на Позитано. Легендата разказва, че това място е основано от бога на морето – Посейдон. Тук със сигурност има нещо божествено. Специално внимание трябва да обърнете на катедралата Santa Maria Assunta, макар че е невъзможно тя да остане незабелязана. Когато вратът ви се умори от величествената гледка нагоре към скалите, покрити с барокови къщички, можете да се запътите към най-известната туристическа пътека Sentiero degli Dei.

Тя е поредното доказателство за божествена намеса, тъй като името й в превод на български означава буквално „Пътеката на боговете“. Тесният път следва висок риф над Амалфийското крайбрежие. Колкото и да се опитвам да намеря подходящите думи, гледката от тук не може да бъде описана. Изживяването обаче е неповторимо.

Сетива

Трудно е да се избере най-хубавото сред малките перли на Италия. За първото място обаче с омайната си прелест се бори нашата последна спирка – Капри. До тук можете да стигнете само с кораб. Имайте предвид, че колкото и да е малък, този остров изисква време и внимание.

Намерените следи от човешка активност на острова датират от Неолита и Бронзовата епоха, но разцветът му се дължи основно на дейността на римския император Октавиан Август и на неговия наследник Тиберий, чиято вила е една от основните атракции на острова. Настройте всичките си сетива на свръх чувствителни честоти и попийте всяка част от скалите Фаральони, Лазурната пещера и Монте Соларо, което е най-високата точка на това място.

От подножието на острова почти до върха може да се стигне с фуникуляр (надземно метро). Така обаче със сигурност рискувате да изпуснете част от природните феномени. Легендите, древните руини и съвременната екзотика са съчетани по неповторим и претенциозно непретенциозен начин в очарователния Капри.

Тук, разбира се, както и на всички останали места, също си имат катедрала, площад, тесни улички, много стълби и типичните за Италия дървета – пинията. Островът е чудесното място да направите и още едно задължително нещо в списъка на пътешественика – да опитате от сладкия ликьор, който местните наричат Лимончело.

Колкото и време да прекарате в Капри, каквото и да успеете или пропуснете да видите, в едно може да сте сигурни – вие ще се намирате в сърцето на този остров за кратко, но той ще остане във вашето сърце завинаги.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар