6 железни правила за новоназначената

Телефонът прозвънява и… Поздравления! От утре си на работа! Тези практични съвети ще те държат здраво стъпила на земята през периода на начална еуфория и ще ти помогнат да се утвърдиш като професионалистка

1-ва ФАЗА

Като на всяка дебютантка и на теб ти се иска да блеснеш и да обе­реш овациите, и то веднага. Виж кои капани трябва да заобиколиш по пътя към триумфа

Наблюдавай и попивай, но не се намесвай
Озапти желанието си да впечатлиш коле­гите с гениалност още от първия ден. Дори да си общителна и открита по при­рода, не бързай да заявяваш позициите си на всеослушание, когато си на ново място. Бъди сдържана и наблюдавай внимателно околните. Знанието е сила – то ти спес­тява гафове, предпазва те да не хлътнеш презглава в размириците на офис полити­ката, позволява ти да адаптираш подхода си според характера на шефа и да избираш верните хора за работа 6 екип.

Винаги бъди в „работен режим“, дори в заведение
Не се поддавай на желанието да бъдеш „осиновена“ от новите си колеги, като маскираш началната си неувереност с автобиографични излияния. Дори да харесваш хората, с които рабо­тиш, и често да излизате да се забавля­вате заедно, не им споделяй драмите на личния си живот. Добре е да те запомнят като професионалистка, а не като клюкарка/мрънкало/неудачница в любовта и про­чее неща, които нямат нищо общо с кари­ерата ти. Стреми се да бъдеш уважавана, не просто харесвана.

Уважавай всички
Полагай специални усилия да се държиш мило и предразполагащо с абсолютно все­ки в офиса. Може бързо да си се ориенти­рала кои са важните хора и кои имат само поддържащи функции, но не забравяй, че за да върви работата гладко, са нужни усили­ята на всички във фирмата. Ако си любез­на с шефа и надменна към секретарката, това няма да остане незабелязано и ще се отрази зле на репутацията ти. Подоб­но поведение има и още един страничен ефект – насърчава началниците да се дър­жат властно и снизходително с теб, защо­то очевидно ти нямаш скрупули да „мач­каш“ хората под теб в йерархията.

2-pa ФАЗА

Браво! Преминала си стартовите изпитания и вече си приета в екипа. Сега е време да намериш своя­та ниша и да я завладееш…

Маркирай територията си
Вече си доказала, че те бива. Сега важното е да покажеш в какво много те бива. Избери си поне две неща, към които да проявя­ваш забележим ентусиазъм. Така ще покажеш на шефовете защо си ценен кадър общата „примерност“ няма да ги нака­за да те запомнят. И още нещо! Това ще те предпази от проклятието на човека пенкилер. Ако не изтъкнеш овреме отличителните си качества, а кротко се трудиш в ъгъла, има опасност да започнат да те товарят с все повече задължения, които не са твои, и да се превърнеш в „момиче за всичко“.

Не бъди хиена
Внимавай да не довеждаш горното предложение до свръхамбициозни крайности! Да, знаем, че е клише, но е вярно – жените, градящи кариера, трябва да се подкрепят. За съжаление момичетата в един офис чес­то се възприемат като конкурентки и не работят в екип, независимо че така биха свършили много по-добра работа с много по-малко усилия. Вслушвай се в мнението на колежките си и им помагай. Може би не веднага, но скоро те ще ти отвърнат със същото.

Рекламирай се
Всички хора, постигнали нещо в кариерата си, го правят по един или друг начин. В сегашната ситуация на криза е особено важно да се погрижиш за имиджа си, така че краткият ти стаж в съответната фирма да не значи, че ти ще си първата съкратена, ако се наложат такива драстични мерки. Как да го постигнеш ли? Не тава дума за самохвалство, а за начина, по който се представяш на околните, по който култивираш запознанства и реагираш в напечени ситуации, как подчерта­ваш, че именно ти си отговорна за този онзи успех. Скромността CV не пише.

 

 

Състоянието на бюрото ви говори за вас

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар